Drucker: Počet hlásení o nedostatku liekov klesol

NETKY.SK • 27 Január 2017, 11:41 • 2 min
Drucker: Počet hlásení o nedostatku liekov klesol

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka nadobudla účinnosť novela zákona o liekoch.

slovakia

left justify in out

Ako informoval v piatok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Tomáš Drucker, počet hlásení o nedostatku liekov sa v januári tohto roka pri porovnaní s vlaňajším októbrom znížil sedemnásobne. "Až 90 percent liekov, ktoré chýbali koncom minulého roka, majú pacienti k dispozícii," doplnil.

 

Šéf rezortu informoval, že napríklad 23. októbra minulého roka chýbalo 2 644 rôznych typov liekov, 23. januára to bolo 365 liekov. "Čo je zhruba 13 %. Podstatné pre nás je sledovať trendy. To znamená, že postupne ten počet chýbajúcich liekov sa znižuje," vyhlásil Drucker. Výpadky liekov rieši ministerstvo v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv a Slovenskou lekárnickou komorou (SLeK).

 

"V momente, keď prídeme k situácii, že nám chýbajú niektoré lieky, každý takýto podnet individuálne preveríme," ubezpečil Drucker. V januári začal rezort tri kontroly na mieste, a to v dvoch distribučných spoločnostiach a jednej lekárni. Drucker pripomenul, že v prípade porušenia zákona a udelenia pokuty ministerstvo výsledky zverejní na webe.

 

Podľa prezidenta SLeK Ondreja Sukeľa zákon priniesol svoje ovocie. "Ale je takisto dôležité povedať, že nič sa neudeje zo dňa na deň," povedal. Podľa Sukeľa nie je na mieste položiť otázku v lekárni, či máme dostupné všetky lieky, skôr sa treba spýtať, či sa zlepšila možnosť zabezpečiť tieto lieky.

 

Cieľom spomínanej novely zákona je zlepšiť prístup pacientov k liekom, zabezpečiť celý reťazec dodávok liekov pri naplnení verejného záujmu, či sprísnenie pravidiel pri nedodržaní zákona. Základným princípom novely je, že kategorizované lieky môže vyvážať len držiteľ registrácie (výrobca, dovozca), lekárne nesmú predať kategorizované lieky inému distribútorovi, iba tomu, od ktorého ich kúpili.

 

Od 1. apríla tohto roka nadobudne účinnosť časť novely o emergentnom systéme. Ak liek nie je v lekárni, lekárnik zašle anonymizovaný recept cez emergentný systém. Distribútor, alebo dodávateľ, liek musí dodať lekárni najneskôr do 48 hodín. Ak liek nedodá, dostane pokutu 100 tisíc eur. V prípade viacnásobného nedodávania alebo závažného konania sa pokuta vyšplhá až na jeden milión eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona