Drucker od centrálnych nákupov liekov očakáva úspory, tie vidí aj vo vyšších zľavách

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 09:14 • 2 min
Drucker od centrálnych nákupov liekov očakáva úspory, tie vidí aj vo vyšších zľavách

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) očakáva, že rozšírenie centrálnych nákupov prinesie úspory v nákladoch za lieky. Predpokladá, že dôjde k lepšej cene.

slovakia

left justify in out

"Nakupuje sa centrálne, vo väčších objemoch, dá sa vynegociovať vyššia dodatočná zľava," skonštatoval šéf rezortu.

 

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) plánuje rozšíriť centrálne nákupy liekov, sľubuje si od toho úsporu 21 miliónov eur. Ide o jedno z opatrení z jej ozdravného plánu, ktorý musela vypracovať pre očakávanú rekordnú vlaňajšiu stratu. VšZP v tomto roku centrálne nakupuje 32 liekov, pribudnúť má ďalších 19. Pôjde o inovatívne lieky pre onkologických pacientov, pacientov s hemofíliou či sklerózou multiplex.

 

Možnosť ďalších úspor v nákladoch za lieky vidí Drucker aj v spoločných rokovaniach Slovenska, Poľska, Maďarska, Slovinska a pobaltských krajín o spoločných dodatočných zľavách z oficiálnych cien pri ich nákupe.

 

"Chceme získať dodatočné zľavy pre náš trh a región," avizoval s tým, že realizácia tohto kroku si na Slovensku vyžiada úpravu legislatívy. Medzinárodná pracovná skupina tento rok podľa jeho slov vytypuje konkrétne lieky, pri ktorých by krajiny spoločne rokovali o zľave. Má ísť o inovatívnu liečbu, ktorá býva mimoriadne nákladná.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona