Drucker nevylúčil dofinancovanie zdravotníctva v budúcom roku

NETKY.SK • 1 December 2017, 15:54 • 2 min
Drucker nevylúčil dofinancovanie zdravotníctva v budúcom roku

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nevylučuje možné dofinancovanie zdravotníctva v budúcom roku. Nedovolí si to však tvrdiť ako hotovú vec.

slovakia

left justify in out

K takémuto kroku by podľa neho mohlo dôjsť vtedy, ak by v roku 2018 došlo k takým legislatívnym zmenám, ktoré by mali negatívny dosah na príjmy vo verejnom zdravotnom poistení. Ako príklad uviedol zavedenie 13. a 14. platu v priebehu budúceho roka. Povedal to v piatok novinárom v parlamente.

 

Budúcoročnú sadzbu za poistencov štátu vo výške 3,71 percenta označil Drucker za historicky najnižšiu. Na druhej strane však podotkol, že celkové príjmy z verejného zdravotného poistenia budú historicky najvyššie, viac peňazí má ísť do systému od ekonomicky aktívnych ľudí.

 

Minister je proti rečiam, že zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) pre zamestnávateľov bolo vymyslené narýchlo a bez verejnej diskusie. "Hovoril som o tom už v septembri a októbri v diskusiách aj v pléne NR SR," povedal Drucker.

 

Priznal, že zrušenie OOP malo byť účinné až od roka 2019, "no vzhľadom na opatrenia, ktoré sa robia, s tým bolo treba prísť rýchlo". Napriek tomu to nedávno podľa jeho slov komunikoval s niektorými zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov.

 

Drucker argumentuje, že zavedenie OOP v roku 2015 bolo jednorazovým opatrením na zlepšenie zamestnanosti. Keďže miera nezamestnanosti podľa neho klesla na 6,4 percenta, dôvody na jej existenciu podľa neho pominuli a účel naplnila.

 

Pripomenul, že výpadok na verejnom zdravotnom poistení sa nekompenzoval a tieto peniaze v zdravotníctve chýbali. "Peniaze sa vrátia späť do zdravotného poistenia, tam, kde boli aj kam patria," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies