Drucker je ešte ochotný debatovať o minimálnom počte ordinačných hodín

NETKY.SK • 10 September 2017, 13:53 • 2 min
Drucker je ešte ochotný debatovať o minimálnom počte ordinačných hodín

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) pripúšťa ešte možné zmeny v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá okrem nového systému fungovania ambulantných pohotovostí stanovuje aj minimálny počet ordinačných hodín týždenne pre všeobecných lekárov. Povedal to dnes Drucker v diskusnej relácii TA3 V politike.

slovakia

left justify in out

Právnu normu posunuli poslanci v parlamente do druhého čítania, minimálny rozsah ordinačného času je zatiaľ stanovený najmenej na 30 hodín týždenne. Opozičné OĽaNO by napríklad bolo za 35 hodín s tým, že potom treba skrátiť pracovný čas lekárom na ambulantných pohotovostiach. "Diskusii sa nebránim," uviedol Drucker.

 

OĽaNO tvrdí, že s navrhovanou novelou nemá zásadný problém a po debatách je ochotné ju podporiť. "Ministra za jeho snahu o zmeny chválim," povedal v TA3 člen parlamentného zdravotníckeho výboru Alan Suchánek (OĽaNO). Ten podporuje skrátenie pracovnej doby lekárov na ambulantných pohotovostiach do 23.00 h, teraz totiž slúžia do rána. "Je štatistiky dokázané, že nadránom tam chodí málo pacientov," súhlasil Suchánek s Druckerom. Ambulantné pohotovosti majú byť po novom v každom okresnom meste.

 

OĽaNO nemá podľa Suchánka problém ani s navrhovaným desaťeurovým poplatkom na urgente v nemocniciach pre tých, ktorí ho zneužívajú, teda napríklad navštevujú s nádchou či kašľom. "Pretože je pravdou, že si mnohí odvykli chodiť k obvodnému lekárovi s tým, že si to za súčasné dve eurá vybavia na urgente, hoci nejde o akútny stav," povedal Suchánek.

 

"Ešte raz ubezpečujem, že vážne stavy nebudú na urgente platiť nič," komentoval avizované zmeny Drucker. Ľudia sa ale podľa neho musia naučiť chodiť k lekárom na to určeným, inak sa urgenty "zbytočne zahlcujú". "A pritom tento čas má byť venovaný pacientom s vážnymi stavmi," dodal minister.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona