Drucker: Efektívnym bojom proti nadmernej spotrebe antibiotík je očkovanie

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 14:16 • 2 min
Drucker: Efektívnym bojom proti nadmernej spotrebe antibiotík je očkovanie

BRUSEL - Efektívnym bojom proti nadmernej spotrebe antibiotík a rozširujúcej sa odolnosti voči týmto liekom je podľa ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) očkovanie.

slovakia

left justify in out

"Preto aj s prihliadnutím na súčasný trend antivakcinačných kampaní sme sa rozhodli otvoriť túto tému aj na neformálnom zasadnutí Rady pre zdravotníctvo v októbri v Bratislave," povedal dnes Drucker v Bruseli počas híringu pred členmi Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a potravinovú bezpečnosť (ENVI) Európskeho parlamentu. Antimikrobiálna rezistencia je podľa ministra globálnou zdravotnou hrozbou.

 

Slovensko v oblasti zdravotníctva nadviaže na aktivity holandského predsedníctva. Predovšetkým v téme nedostatku dostupnosti liekov. "Budeme tiež pokračovať v diskusii o spolupráci v boji proti tuberkulóze," povedal Drucker. Aktuálnou témou bude i zvyšujúci sa výskyt nadváhy a obezity v Európe. "Preto treba apelovať na zníženie nadmerného príjmu energie, nasýtených tukov, transmastných kyselín, cukru a soli v potravinách. Komisia a členské štáty EÚ už identifikovali najdôležitejšie oblasti, ktoré sú spojené s výživou a životným štýlom, je nevyhnutné o nich diskutovať," uviedol Drucker.

 

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bude hľadať i riešenia, ako posilniť národné iniciatívy zamerané na zdravý životný štýl. Tiež chce hľadať možnosti na zníženie rizikových faktorov chronických neinfekčných chorôb. Účinný spôsob na ich znižovanie má byť takzvaná reformulácia potravín.

 

Slovensko chce v rámci predsedníctva organizovať odborné konferencie. Napríklad na tému Alzeimerova choroba a riešenie vedeckých, zdravotných a sociálnych aspektov demencie, keďže podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 35 percent európskej populácie trpí poruchami mozgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona