Drucker bude v sídle OSN hovoriť o hrozbách antimikrobiálnej rezistencie

NETKY.SK • 20 September 2016, 16:56 • 2 min
Drucker bude v sídle OSN hovoriť o hrozbách antimikrobiálnej rezistencie

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v stredu 21. septembra vystúpi v rozprave na 71. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Cieľom rokovania je zvýšiť informovanosť o antimikrobiálnej rezistencii (AMR) a následne zintenzívniť aktivity medzinárodného spoločenstva v boji proti tomuto fenoménu.

slovakia

left justify in out

"Práve antimikrobiálna rezistencia je jednou z ťažiskových zdravotníckych tém v rámci predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ. Ide o problematiku, ktorá je dnes závažnou hrozbou pre globálnu, regionálnu a národnú zdravotnú bezpečnosť," informovala v utorok hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková. Medzi ťažiskové tematické okruhy slovenského predsedníctva v tejto súvislosti patrí napríklad aj očkovanie ako efektívny nástroj boja proti nadmernej spotrebe antibiotík a rozširujúcej sa odolnosti voči týmto liekom.


Spolu s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom pracovnú cestu do USA absolvuje aj rezortná štátna tajomníčka Andrea Kalavská a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú mikrobiológiu Milan Nikš.


Záverečným bodom programu plenárneho zasadnutia bude prijatie deklarácie, ktorej ťažiskom je Globálny akčný plán pre otázky antimikrobiálnej rezistencie, ktorý v máji 2015 schválilo Svetové zdravotnícke zhromaždenie.

 

"Deklarácia zahŕňa aktuálne priority boja proti AMR a navrhuje záväzky, ktoré by mali obsahovať závery a uznesenia zo stretnutia OSN v New Yorku. Ide najmä o vytvorenie orgánov OSN, ktoré budú definovať ciele a implementáciu globálnej stratégie boja proti AMR, jej globálne monitorovanie, zabezpečenie efektívneho ekonomického zázemia, sledovanie spotreby a užívania antibiotík v krajinách OSN," priblížila Luptáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies