Dron zabil troch bojovníkov Islamského štátu v Sýrii vrátane britského teroristu

NETKY.SK • 7 September 2015, 20:56 • 2 min
Dron zabil troch bojovníkov Islamského štátu v Sýrii vrátane britského teroristu

LONDÝN - Británia prvýkrát podnikla nálet v Sýrii, pri ktorom zahynuli dvaja jej občania podozriví z bojovania na strane Islamského štátu (IS). Oznámil to dnes britský premiér David Cameron, ktorý však nemá od parlamentu mandát, aby podnikal vojenské operácie v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Británia pravidelne letecky útočí v susednom Iraku a vysiela bezposádkové lietadlá nad územie Sýrie, aby zhromažďovali informácie o extrémistickej organizácii IS. Na rozdiel od niektorých iných koaličných partnerov však Británia neútočí na pozície IS v Sýrii.

 

Cameron dnes oznámil parlamentu, že v rámci sebaobrany sa terčom náletu z 21. augusta stal Brit, ktorého pri presne zacielenom leteckom útoku britského kráľovského letectva zabil na diaľku pilotovaný stroj. Usmrtené boli ďalšie dve osoby, ktoré cestovali s mužom - vrátane ďalšieho Brita.

 

"Išlo o teroristu, ktorý riadil barbarské vraždenie na našich uliciach a nebolo možné zastaviť ho inak," vysvetlil Cameron. "Podnikli sme túto akciu, pretože iná možnosť nebola," dodal.

 

Britovi Reyaadovi Khanovi, ktorý sa stal terčom náletu, britské ministerstvo financií už vlani zmrazilo majetok a účty, pretože sa objavili správy o jeho účasti na teroristickej činnosti v Sýrii.

 

"O uvedených jednotlivcoch existovali jasné dôkazy, že plánovali a riadili ozbrojené útoky proti Británii," vyhlásil Cameron. "Išlo o súčasť série aktuálnych a prekazených pokusov o útok proti Británii a našim spojencom," dodal premiér.

 

Cameron zdôraznil, že nálet bol "úplne v súlade so zákonom" a prvýkrát v novodobej histórii využila Británia vojenské prostriedky na akciu v krajine, s ktorou nie je vo vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies