Drogový biznis sa presúva z ulice do kyberpriestoru

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 11:42 • 2 min
Drogový biznis sa presúva z ulice do kyberpriestoru

BRATISLAVA - Drogový biznis sa masívne presúva z reálnej ulice do kyberpriestoru, tvrdí to najnovšia policajná správa o drogách, ktorú zverejnili na webstránke polície.

slovakia

left justify in out

"Trend informatizácie spoločnosti neobchádza ani drogovú kriminalitu," píšu jej autori v časti o trendoch. Podľa správy bude obchod s drogami čoraz sofistikovanejší. "Metódy úkrytu budú stále komplikovanejšie a komplexnejšie, ťažšie odhaliteľné aj z dôvodu vysokej miery korupcie, ktorá sprevádza drogovú kriminalitu. Odhaliť obsah komunikácie medzi členmi organizovanej skupiny bude oveľa ťažšie," predpokladajú policajti. Správa spomína prípad, ako môžu byť díleri kreatívni. Policajti v Považskej Bystrici sa stretli s predajom metamfetamínu vo výťahu. Konzument sa najprv telefonicky dohodol s dílerom, potom nastúpil do výťahu v paneláku. Keď k nemu vošiel díler, výťah zastavili na medziposchodí, kde mu díler nasypal zo striekačky drogu, zobral peniaze a vystúpili na rôznych poschodiach.


Veľkým problémom pri drogových trendoch sú nové psychoaktívne látky, ktoré nie sú na zozname štátom kontrolovaných látok, a tak ich nemôže štát stiahnuť z obehu. Tieto látky sa k nám vlani dovážali podľa správy najmä z Maďarska, Česka a Poľska, alebo prišli zásielkami z krajín východnej Ázie. Na Slovensku sa minulý rok podaril záchyt nových drog - a to 3-metylmetkatinónu a 4-metyletkatinónu. Tieto látky zaradili do zoznamu psychotropných látok v marci 2014. Páchatelia tiež využívajú rozdiely v legislatíve štátov, keď istá látka je v jednej krajine zakázaná, ale v susednej povolená. "Existuje predpoklad, že tendencia uvádzania nových psychoaktívnych látok na trh pre spotrebiteľov bude pokračovať," konštatuje správa. Prioritami v boji proti drogám v ďalšom období ostáva prevencia, znižovanie ponuky omamných a psychotropných látok a prekurzorov, posilnenie legislatívy, medzinárodná spolupráca, veda, výskum, monitoring a hodnotenie.


Správu o stave a vývoji drogovej scény na území Slovenskej republiky v roku 2014 spracovala Národná kriminálna agentúra a ponúka ho verejnosti na svojej webstránke. Čitateľovi prináša exkurz drogovou scénou v historickom kontexte, v správe možno nájsť aj prehľad drog, ktoré sa u nás najviac konzumujú a vyrábajú ako aj rôzne

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies