Drobným remeselníkom z Moravy euro nevadí, doma by ho však nechceli

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 12:15 • 2 min
Drobným remeselníkom z Moravy euro nevadí, doma by ho však nechceli

Drobným remeselníkom z Moravy euro nevadí, doma by ho však nechceli

slovakia

left justify in out

img

Drobných remeselníkov, ktorí ponúkajú svoje produkty na rôznych podujatiach v česko-slovenskom pohraničí, sa zavedenie eura negatívne nedotklo. Prinieslo síce niekoľko zmien, no bez problémov berú za svoj tovar eurá i české koruny.
"Jediná výhoda eura pre Slovákov je podľa mňa v tom, že pri cestách do štátov eurozóny nemusia meniť peniaze. Práci s kožou sa venujem už asi 15 rokov a zavedenie eura sa ma nedotklo. Predávame na oboch stranách hranice a bez problémov berieme eurá i české koruny," povedala pre TASR Moravanka Mária Jurčová s tým, že sa nedá povedať, že by jej euro v Českej republike chýbalo. Nemyslí si však, že by sa dostalo euro až do takej situácie, aby sa zrušilo.
Hana Špalková, košikárka z Uherského Hradišťa, si myslí, že zavedenie eura v Českej republike bude ťažký prepadák. "Česká koruna má svoju hodnotu a dokedy sa jej budeme držať, bude dobre. Pokiaľ na euro budeme musieť prejsť, nedá sa nič robiť," dodala Špalková.
Ako povedala, ani ona nemá problém brať od Slovákov za tovar eurá. Väčší problém vidí v legislatíve. "Kým my musíme na Slovensku platiť daň a používať registračné pokladnice, slovenskí remeselníci, ktorí prídu predávať na Moravu, podobné povinnosti nemajú. Tým sú aj rovnaké výrobky u nás lacnejšie ako na Slovensku," zdôraznila.
Cukrárka Katarína Kormančíková z Nitry rovnako nemá problém s platbou českými korunami. Ako povedala, je radšej, keď zákazníci platia eurami, no počas predaja v pohraničí jej nezostáva nič iné ako zobrať aj české koruny.
"Často chodíme na výlety do Českej republiky, kde môžeme české koruny minúť," povedala. Dodala, že je zrejme nereálne zrušenie eura a návrat k pôvodnej slovenskej mene. "Euro môže klesnúť, no že by sa úplne zrušilo, to si nemyslím," zdôraznila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies