Drobní podnikatelia zaplatia tento rok štátu v priemere o 8 % viac

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 09:38 • 2 min
Drobní podnikatelia zaplatia tento rok štátu v priemere o 8 % viac

BRATISLAVA - Živnostníci a malí podnikatelia na Slovensku budú tento rok platiť štátu viac. Kým vlani zaplatil jeden mikropodnikateľ štátu na odvodoch a daniach mesačne v priemere 2400 eur, tento rok je to zhruba o 8 % viac (2594 eur).

slovakia

left justify in out

"Ide o priemernú sumu za prvé štvrťroky tohto a minulého roka, ktorá zahŕňa celkovo všetky platby do Štátnej pokladnice z jedného účtu drobného podnikateľa," informovala dnes spoločnosť Sberbank Slovensko.
      

Podľa nej kolíše suma v jednotlivých mesiacoch najmä v závislosti od termínov platieb dane z pridanej hodnoty (DPH), daňových priznaní a podobne. Banka to zistila na základe skúmania platieb takmer od 7000 malých podnikateľov, živnostníkov, zástupcov slobodných povolaní či spoločností s ručením obmedzeným s celkovým ročným obratom do 1 milión eur.
      

Podľa vedúceho oddelenia Micros v Sberbank Slovensko Mária Strešnáka však za vyššími platbami štátu nestoja vyššie príjmy podnikateľov, a teda zlepšenie ich ekonomickej situácie. "Za zvýšením platieb štátu je preto skôr každoročné zvýšenie minimálnych sociálnych odvodov a zároveň predpokladáme, že svoju úlohu zohrali aj opatrenia štátu na zvýšenie disciplíny podnikateľov v platení DPH," konštatoval Strešnák. Dodal, že vzrástol aj dopyt malých podnikateľov po prevádzkovom financovaní z bánk.
      

Spomedzi vybraných profesií sa priemerné platby štátu medziročne najviac zdvihli medzi drobnými podnikateľmi z odvetvia dopravy (o 27 %). Aktuálne platia mesačne v priemere 2768 eur, kým vlani to bolo takmer o 600 eur menej. Výrazne (o 18 %) stúpli aj platby stavebníkov, čo by mohlo byť spôsobené poklesom nelegálneho zamestnávania tamojších pracovníkov.
      

Najväčšiu čiastku z celkovej mesačnej sumy odvedenej štátu predstavujú platby daňovým úradom. V priemere jeden malý podnikateľ mesačne na daniach zaplatí v tomto roku 1351 eur, čo je o 51 eur viac ako vlani (nárast o 4 %). Relatívne viac (o 8 %) stúpli mesačné platby do Sociálnej poisťovne, ktoré sa medziročne zvýšili z 573 eur na 618 eur. Pravidelné platby do zdravotnej poisťovne sa medziročne nezmenili a dosahujú zhruba 195 eur za mesiac.
      

V rámci regionálneho porovnania zaplatia štátu mesačne najviac malí podnikatelia z Bratislavského kraja (v priemere 2766 eur). Naopak, najmenej odvádzajú subjekty z Banskobystrického kraja (1713 eur). Pri porovnaní s vlaňajškom sa najviac zvýšili platby podnikateľov z Trenčianskeho kraja. Kým v roku 2013 odvádzali mesačne v priemere celkovo 1728 eur, tento rok je to o 14 % viac (1865 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona