Droba: Šefčovič mal na viac ako dopravu a vesmír

NETKY.SK • 10 September 2014, 18:15 • 2 min
Droba: Šefčovič mal na viac ako dopravu a vesmír

BRATISLAVA - Maroš Šefčovič mal na viac, ako je post eurokomisára pre dopravu a vesmír. Pre TASR to povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR Juraj Droba.

slovakia

left justify in out

"Určite sa čakala silovejšia, mocenskejšia pozícia pre Slovensko," poznamenal.
     

Nazdáva sa, že Šefčovič mohol získať niektorú z vedúcich funkcií v Európskom parlamente, keby sa nebol vzdal mandátu europoslanca. "Považujem ho za jedného z najkompetentnejších diplomatov na Slovensku. A ak by bol zostal europoslancom, tak by určite ašpiroval na niektorú z vedúcich pozícii v EP. Čiže ma veľmi prekvapilo, že sa dobrovoľne bol ochotný niečoho takéhoto vzdať," povedal.
     

Jozef Mikuš z SDKÚ-DS považuje Šefčovičov post za istý ústup z pozície, ktorý zastával predtým ako podpredseda Európskej komisie. Na druhej strane je funkcia eurokomisára pre dopravu a vesmír podľa Mikuša relatívne dôležitý post.
     

"Je to rezort, ktorý môže reálne pomôcť Slovensku. Chcem dúfať, že aj tým, že tam bude sedieť Maroš Šefčovič, tak Slovensko bude lepšie využívať eurofondy na dopravu, pretože naše cesty sú v katastrofálnom stave," uviedol pre TASR Mikuš. Dodal, že možno sa už dočkáme sľubov premiéra Roberta Fica spred niekoľkých rokov o lepšej a rýchlejšej výstavbe diaľnic.
     

Aj podľa podpredsedu Mostu-Híd Zsolta Simona je post eurokomisára pre dopravu a vesmír relatívne významný. "Otázne je pre mňa, ako tento výsledok zužitkuje Slovensko," poznamenal. Zároveň poukázal na to, že Ficova vláda neraz dokázala, ako nesprávne čerpať eurofondy v doprave. 
     

Šéf klubu KDH Pavol Zajac považuje zisk funkcie eurokomisára pre dopravu a vesmír za lepší výsledok, ako by sa dalo čakať po premiérovej kritike európskych sankcií voči Rusku. "Povedal by som, že je to až nezaslúžene dobrý post pre Slovensko," uviedol pre TASR. Doplnil, že Slovensko nevie efektívne čerpať eurofondy a vinu za to nesie podľa neho aj minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). "Maroš Šefčovič má na Slovensku za partnera ministra Počiatka, ktorý je najslabším článkom Ficovej vlády," uzavrel Zajac.
     

Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) sa Slovensku poradilo obsadiť silné ekonomické portfólio s agendou, ktorá je relevantná. Šefčovič podľa neho bude hrať dôležitú úlohu pri formovaní dopravnej politiky v Európe vrátane príslušnej legislatívy a ide o silný rezort aj z hľadiska spravovaných finančných prostriedkov. Pripomenul tiež, že v minulosti toto portfólio držali väčšinou veľké krajiny. Šefčovič bude v najbližších piatich rokoch zodpovedať v únii za rezort dopravy, kde vďaka novej organizačnej štruktúre bude mať na starosti aj vesmírnu agendu, ktorá doteraz patrila pod komisára pre podnikanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies