Droba navrhuje zaviesť viditeľné označovanie turistických sprievodcov

NETKY.SK • 2 September 2015, 16:06 • 2 min
Droba navrhuje zaviesť viditeľné označovanie turistických sprievodcov

BRATISLAVA - Sprievodcovia v cestovnom ruchu by mali byť viditeľne označení identifikačným prvkom umiestneným na odeve. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Droba. Novelou zákona o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr by preto chcel zaviesť takúto novinku do praxe.

slovakia

left justify in out

O návrhu by malo plénum parlamentu rokovať na septembrovej schôdzi parlamentu, ktorá má naplánovaný začiatok na 16. septembra. Zároveň by sa mala podľa Drobu zaviesť aj povinnosť pre sprievodcov mať pri sebe doklady, ktoré preukazujú ich oprávnenosť na výkon sprievodcovskej činnosti. Následne chce poslanec tiež posilniť oprávnenia obecnej polície, aby mohla sprievodcov kontrolovať.

 

Návrh poslanec odôvodňuje tým, že sprievodca v cestovnom ruchu je pre turistu zvyčajne prvou kontaktnou osobou, ktorá výrazne vplýva na to, aký dojem si dovolenkár odnesie z navštívenej krajiny a ako sa bude počas pobytu cítiť.

 

"Nekvalifikovaný sprievodca cestovného ruchu častokrát vytvára negatívny alebo skresľujúci dojem o destinácii," opísal Droba. A to či už pre nedostatok vedomostí alebo praktických zručností potrebných na prácu s turistami.

 

"Nekvalifikovaný sprievodca cestovného ruchu spravidla nemá ani dostatočné informácie o službách, ktoré môže turista v destinácii využiť a nevie o nich poskytnúť ani relevantnú informáciu," doplnil Droba. Tým sa podľa neho aj znižuje objem financií, ktorý môže turista potenciálne minúť.

 

Keby sa ale mestskej polícii umožnila kontrola osôb vykonávajúcich sprievodcovskú činnosť na území obce a v prípade zistenia nedostatkov by ich bolo možné predviesť na útvar obecnej polície, bol by to podľa Drobu veľmi účinný spôsob, ako odradiť nekvalifikovaných ľudí od vykonávania sprievodcovskej činnosti. Poslanec navrhuje účinnosť zákona od 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies