Droba: Je pozitívne, že Smer otvoril tému registrovaných partnerstiev

NETKY.SK • 16 Október 2015, 10:15 • 2 min
Droba: Je pozitívne, že Smer otvoril tému registrovaných partnerstiev

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS vníma pozitívne, že vládny Smer-SD otvoril tému registrovaných partnerstiev ako alternatívu spolužitia k sobášom. Ako uviedol poslanec Juraj Droba (SaS), liberáli však tento krok nepreceňujú.

slovakia

left justify in out

"Materiál, ktorý predložilo ministerstvo spravodlivosti do pripomienkového konania (Akčný plán pre LGBTI ľudí na roky 2016 až 2019, pozn. TASR), totiž hovorí, že najprv treba vypracovať analýzu právneho postavenia nezosobášených párov, vrátane párov rovnakého pohlavia, identifikovať bariéry, s ktorými sa stretávajú pri zabezpečovaní svojich práv, a v prípade potreby navrhnúť potrebné legislatívne opatrenia. Celý tento proces, ktorý uzákonenie registrovaných partnerstiev vníma len ako možnosť, sa má ukončiť do konca júna 2017," pripomína Droba. Napriek tomu vníma tieto aktivity vlády ako mierny pokrok a verí, že predseda Smeru-SD Robert Fico využije volebnú kampaň aj na masívnu podporu LGBTI ľudí.

 

Naopak, odmietavé stanovisko k akčnému plánu vydalo okrem Aliancie za rodinu aj KDH, ktoré požiadalo ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), aby prípravu dokumentu zastavil. "Materiál pokračuje v línii vytvárania osobitných, privilegovaných, nadštandardných práv pre úzku skupinu ľudí na základe sexuálnej orientácie a tzv. rodovej identity," uviedol v liste predseda KDH Ján Figeľ.

 

Postoj kresťanských demokratov zase kritizuje mimoparlamentná strana SKOK. "Februárové neúspešné referendum AZR, silno podporované aj stranou KDH, jasne ukázalo, že občania Slovenska sú vyspelejší ako politici KDH a jeho klonov. Veľká väčšina občanov nepovažuje LGBTI komunitu za problém, hoci KDH a lobistické organizácie ako AZR využívajú vyvolávanie nenávisti voči nim ako nástroj svojho marketingu," konštatoval predseda strany Juraj Miškov s tým, že vládny akčný plán v žiadnom prípade nevytvára žiadnu privilegovanú skupinu. Miškov zdôraznil, že jeho strana podporuje prijatie zákonnej úpravy o registrovaných partnerstvách pre všetky páry, či už heterosexuálne, alebo homosexuálne. "Všetci sme rovnako občania tejto krajiny a mali by sme sa tu cítiť šťastní," dodal Miškov.

 

Ministerstvo spravodlivosti po kritike AZR upozornilo, že akčný plán má identifikovať problémy, s ktorými sa stretávajú LGBTI osoby, a otvoriť konštruktívnu diskusiu, neobsahuje však návrh na zavedenie inštitútu registrovaných partnerstiev ani na žiadnu zmenu právnej úpravy osvojenia detí. "Výlučne za účelom vedenia ďalšej možnej diskusie sa navrhuje vypracovať odhad možného finančného dosahu sociálnych dávok na štátny rozpočet v prípade právneho uznania párov rovnakého pohlavia. Absencia návrhu na zavedenie registrovaných partnerstiev pritom neznamená, že nemožno hľadať rozumné riešenia, ako v jednotlivých oblastiach zjednodušiť život ľuďom, ktorí spolu žijú aj v inom ako manželskom zväzku - či už nezosobášeným párom, alebo aj párom rovnakého pohlavia," odkázala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

 

Rezort zároveň pripomenul, že v súčasnosti ide iba o návrh, ku ktorému je možné do 19. októbra 2015 posielať pripomienky. "Následne ministerstvo pristúpi k vyhodnoteniu týchto pripomienok a rozhodne o ďalšom postupe a podobe materiálu," dodala Donevová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies