Droba chce v budovách zvukové orientačné majáky

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 14:41 • 2 min
Droba chce v budovách zvukové orientačné majáky

BRATISLAVA - Budovy pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu a orientácie by mali mať inštalovaný zvukový orientačný maják. V novele stavebného zákona to navrhuje nezaradený poslanec Juraj Droba.

slovakia

left justify in out

"Nainštalovaný zvukový orientačný maják bude obsahovať nahrávku s informáciou, kde sa osoba nachádza, aké služby jej tam môžu byť poskytnuté a tiež základné orientačné pokyny. Osoba využívajúca toto zariadenie bude mať u seba tzv. povelový vysielač, ktorým si informáciu zo zvukového orientačného majáka spustí," vysvetľuje Droba.

 

Povelový vysielač je zdravotná pomôcka, ku ktorej sa postihnutá osoba môže dosať relatívne ľahko. Dnes je však podľa opozičného poslanca takmer zbytočná, pretože zvukové orientačné majáky sa vo verejných budovách, respektíve verejných priestoroch takmer nevyskytujú. Podľa osôb, ktoré sa touto problematikou zaoberajú, je výška nákladov na nainštalovanie zvukového orientačného majáku cca 600 eur, čo pri celkových nákladoch na výstavbu, respektíve rekonštrukciu takýchto stavieb, nepovažuje Droba za markantný náklad. 

 

Cieľom návrhu je zakotviť povinnosť pri navrhovaní stavieb, okrem požiadaviek bezbariérovosti aj požiadavku na zvukovú orientáciu pre nevidomých a slabozrakých obyvateľov. Požiadavka bezbariérovosti sa podľa Drobu týka predovšetkým tzv. vozičkárov. "Dnes však máme aj dosť veľkú skupinu obyvateľov so zrakovým postihnutím, ktorí sa často pohybujú relatívne nezávisle; pri vstupe do verejných budov im však chýba základné zorientovanie sa, čo umožní tzv. zvukový orientačný maják, ktorý by bol nainštalovaný v týchto budovách," argumentuje opozičný poslanec. Zariadenie s relatívne nízkymi nákladmi podľa Drobu umožní samostatný pohyb vo verejných budovách aj ďalšej veľkej skupine osôb a prispeje k vyššej miere integrácie do spoločnosti. 

 

Postavené verejné budovy by mali byť vybavené zvukovým majákom do dvoch rokov od nadobudnutia účinnosti zákona, budovy, ktoré sa práve projektujú a stavajú, budú musieť byť vybavené takýmto zariadením, čo bude podmienkou pre vydanie kolaudačného rozhodnutia. 

 

Návrhom sa parlament bude zaoberať na prebiehajúcej schôdzi parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies