Droba a Kadúc chcú chrániť spotrebiteľov pred obťažovaním

NETKY.SK • 23 Február 2015, 10:12 • 2 min
Droba a Kadúc chcú chrániť spotrebiteľov pred obťažovaním

BRATISLAVA – Povinnosť predávajúceho pri predaji tovaru alebo služby prostredníctvom telefónu oznámiť už na začiatku komunikácie so spotrebiteľom spôsob získania jeho telefónneho čísla, ako aj zákaz šíriť reklamu telefónom bez predchádzajúceho súhlasu príjemcu reklamy, teda spotrebiteľa, navrhujú poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Juraj Droba (SaS).

slovakia

left justify in out

Novelou zákona o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku chcú zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa a jeho informovanosti a predchádzať prípadom, keď sa pri komunikácii na diaľku nedodržiavajú pravidlá týkajúce sa ochrany súkromia a osobných údajov spotrebiteľa.


„Návrh zákona vychádza z platnej legislatívy Európskej únie, ktorá sa odvoláva na čl. 8 a 10 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd z dôvodu rešpektovania práva spotrebiteľa na súkromie, najmä čo sa týka ochrany pred niektorými obzvlášť súkromie narušujúcimi komunikačnými prostriedkami a vyzýva členské štáty, aby zaviedli primerané opatrenia na účinnú ochranu tých spotrebiteľov, ktorí si neželajú byť kontaktovaní prostredníctvom určitých komunikačných prostriedkov, pred takýmito kontaktmi,“ argumentujú Kadúc a Droba.


Novela podľa nich zohľadňuje uvedené pravidlá Európskej únie a Rady Európy a znižuje počet prípadov neoprávneného získavania a nakladania s osobnými údajmi spotrebiteľa v oblasti zásielkového predaja, reklamy a priameho marketingu.


Návrhom sa rozširuje oblasť povinne oznamovaných informácii v prípadoch ponuky tovaru a služieb na oznamovanie údaju o spôsobe získania telefónneho čísla spotrebiteľa. Okrem ďalších povinností, ako napríklad povinnosť oznámiť svoje identifikačné údaje, bude mať predávajúci voči spotrebiteľovi povinnosť uviesť, akým spôsobom získal jeho telefónne číslo, a to už na začiatku telefonickej komunikácie.


Ak predávajúci spotrebiteľovi neoznámi spôsob získania jeho telefónneho čísla už na začiatku komunikácie, orgán dozoru bude oprávnený predávajúcemu za porušenie tejto povinnosti uložiť pokutu až do výšky 10 000 eur.


Návrhom sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.


gm;mt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies