Drienovský asi príde o funkciu v NDS, Matovičov mandát výbor ešte nedoriešil

NETKY.SK • 20 Október 2016, 15:30 • 2 min
Drienovský asi príde o funkciu v NDS, Matovičov mandát výbor ešte nedoriešil

BRATISLAVA - Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič má výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť, prečo opakovane nepozastavil svoju živnosť a porušil tým zákon. Výbor sa na tom zhodol na dnešnom rokovaní. Prípad Matovičovej živnosti zatiaľ neuzavrel, bude ju riešiť zrejme najbližšie v novembri. Pre opakované porušenie ústavného zákona hrozí Matovičovi strata poslaneckého mandátu.

slovakia

left justify in out

Matovič nie je jediný verejný funkcionár, ktorý opakovane porušil ústavný zákon. Hoci parlament v minulosti za takýto prehrešok nikoho nepotrestal odobratím verejnej funkcie, čoskoro sa tak zrejme po prvý raz stane. Výbor dnes totiž odporučil vziať funkciu podpredsedovi predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimírovi Drienovskému.

 

"U pána Drienovského bolo konštatované opakované porušenie ústavného zákona a prikročilo sa k tomu, že plénum bude rozhodovať o tom, že bude zbavený funkcie," povedal predseda výboru Martin Poliačik (SaS). Drienovský porušil zákon tým, že bol konateľom firiem popritom, čo bol verejný funkcionár, nekomunikoval s výborom a opakovane zákon porušil, za čo bol aj pokutovaný.

 

Poliačik pripustil, že tento prípad s Matovičovým súvisí. Nemyslí si však, že by mal Matovič prísť o mandát. "Ak sa toto stane, tak to bude katastrofálnym vysvedčením právneho štátu na Slovensku. Ak Igor Matovič bude prvým poslancom, ktorý príde o mandát popri všetkých rybách, ktoré tu preplávali a na základe politického prikrytia sa nikdy nerozprávalo o ich porušení toho istého zákona, potom to bude katastrofa pre právny štát," uviedol Poliačik.

 

Matovič nedávno dostal za obnovenú živnosť pokutu približne 12.000 eur. Obrátil sa na Ústavný súd SR. Problém so živnosťou však má opäť. Matovič opakovane tvrdil, že zákon neporušil, lebo na základe živnosti nepodnikal. Poliačik však zdôrazňuje, že výbor podľa ústavného súdu nemá skúmať, či podnikal alebo nie. Faktom je, že živnosť nemal pozastavenú, ako žiada zákon.

 

Ak výbor uzná Igora Matoviča opäť vinným z porušenia ústavného zákona, nie je vylúčené, že sa v snemovni nájde dosť hlasov na odobratie mandátu. Vyplýva to z nálad v koalícii aj z vyjadrení niektorých opozičných klubov, ktoré budú rešpektovať Ústavu SR. Matovičovi by ešte zostala možnosť obrátiť sa následne na Ústavný súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona