Drevené betlehemy možno obdivovať v Brezne i v obci Šumiac

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:31 • 2 min
Drevené betlehemy možno obdivovať v Brezne i v obci Šumiac

Drevené betlehemy možno obdivovať v Brezne i v obci Šumiac

slovakia

left justify in out

img

Drevené betlehemy s postavami z javora, lipy, buku či topoľa možno v tomto období obdivovať v horehronskej obci Šumiac i v meste Brezno.
Drevené jasličky, ktoré sa nachádzajú na breznianskom Námestí generála M.R. Štefánika v priestore pred kostolom a historickou radnicou, bývajú vystavené každý rok do Troch kráľov, pre TASR uviedol Ján Weiss z Horehronského múzea v Brezne. Betlehem je z javora, buku a tiež lipy a tvorí ho 17 figúr s výškou dva až 2,5 metra. Medzi plastikami možno nájsť Svätú rodinu, troch kráľov, pastierov, muzikantov, ľudí prinášajúcich dary či zvieratá. Ako Weiss pokračoval, vytvorený bol počas dvoch rezbárskych dielní v rámci Dní mesta v rokoch 2003 a 2004. Plastiky betlehemu vytvorilo viacero autorov. Ideovo, organizačne a koncepčne toto podujatie pripravilo Horehronské múzeum.
Ako doplnil primátor Brezna Jaroslav Demian, rezbárov na Dni mesta pozvali na podnet Horehronského múzea a Turisticko-informačnej kancelárie. "Ubytovanie, stravovanie a materiál, samozrejme, hradilo mesto Brezno. Čiže, všetky tie sochy sú majetkom mesta Brezna v správe príslušnej inštitúcie," dodal Demian.
Menší drevený betlehem z topoľa je umiestnený aj pred kostolom v Šumiaci. "Je to vlastne zatiaľ len prvá časť, skladá sa z Jezuliatka, Panny Márie a Svätého Jozefa. To sú tri ľudské postavy a zakomponoval som tam jednu ovečku," povedal autor jasličiek, rezbár Martin Kalman z Polomky v okrese Brezno. Betlehem je v životnej veľkosti a predstavuje realistickú tvorbu. "Tento betlehem som robil úplne z vlastnej hlavy. Nemal som žiadne náčrty na papieri, išlo to tak od srdca priamo do dreva," pokračoval Kalman. Inšpiroval sa mnohými obrázkami a sochami. Dodal však, že na tvorbu betlehemu je potrebné dozrieť. "Počas realizácie diela som si uvedomil, že áno, takýmto spôsobom chcem vyjadriť posolstvo betlehemskej rodiny." Kalman by rád na budúcoročné sviatky k betlehemu dorobil aj Troch kráľov.
Podľa Weissa mávajú figúry všetkých betlehemov ustálenú skladbu. Nemenný je základný motív - Svätá rodina a traja králi, nikde nechýbajú pastieri, ich zvieratá a napokon ľudia prinášajúci Ježiškovi dary. Betlehem ako symbol Vianoc zobrazuje biblický príbeh o narodení Ježiša Krista. Svojím pôvodom sa viaže k vianočnej omši, ktorú slúžil v roku 1223 pri jasličkách postavených v lesnej jaskyni Svätý František z Assisi. Stavanie kostolných betlehemov rozšírili v 16. storočí v celej Európe františkáni a jezuiti. V 18. storočí sa už stavali aj v domácnostiach šľachty a meštianstva, neskôr v ľudovom prostredí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies