Drážďany si pripomínajú ničivé bombardovanie z druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 13 Február 2017, 15:55 • 2 min
Drážďany si pripomínajú ničivé bombardovanie z druhej svetovej vojny

DRÁŽĎANY - Obyvatelia nemeckých Drážďan si dnes pripomínajú výročie ničivého bombardovania, ktorého terčom bolo toto mesto v záverečných mesiacoch druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Primátor Dirk Hilbert položil v dopoludňajších hodinách bielu ružu k pamätníku na námestí Altmarkt, kde boli po náletoch spojeneckých síl z 13. a 14. februára 1945 hromadne spálené telá takmer 7000 obetí.

 

Hilbert pri tejto príležitosti zdôraznil, že je dôležité "pripomínať si, aké utrpenie vojna prináša ľuďom". Okrem obetí bombardovania spojencami dnes Nemci venovali spomienku aj osobám usmrteným v nacistickom zariadení Pirna-Sonnenstein pri Drážďanoch, kde sa vykonávali nútené eutanázie, alebo drážďanským Židom, z ktorých väčšinu v rokoch 1938-1945 deportovali.

 

 

Heslom tohtoročných spomienkových podujatí v metropole Saska je ľudskosť, medzi obyvateľmi však vyvolávajú aj spory. Cez víkend sa tu zišlo niekoľko stoviek neonacistov, ktorí sa pokúsili výročie zneužiť na šírenie svojej ideológie. Z prostredia protimoslimskej a protiprisťahovaleckej organizácie Pegida sa tiež ozýva kritika na adresu dvoch umeleckých projektov, ktoré majú upriamiť pozornosť na utrpenie civilistov pri súčasných krízach vo svete.

 

Rozhodnutie zbombardovať Drážďany je dosiaľ predmetom diskusií. Spojenci dúfali, že sa tým urýchli kapitulácia nacistov. Niektorí historici však tvrdia, že zničenie mesta bolo zbytočným zmárnením ľudských životov a tragickým plytvaním kultúrnym dedičstvom, pričom na výsledok vojny malo takmer zanedbateľný dosah.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies