Draxler: Zamestnávatelia chcú certifikovať pracoviská odborného vzdelávania

NETKY.SK • 29 Január 2015, 13:58 • 2 min
Draxler: Zamestnávatelia chcú certifikovať pracoviská odborného vzdelávania

BRATISLAVA – Minister školstva Juraj Draxler je so zákonom o odbornom vzdelávaní, ktorý je momentálne v parlamente, spokojný. Nevylučuje však ďalšiu diskusiu so zamestnávateľmi. Šéf rezortu školstva tak reagoval na dnešné vyhlásenia zamestnávateľov z Klubu 500, ktorí nesúhlasia s predloženým návrhom zákona.

slovakia

left justify in out

"So zamestnávateľmi budem ďalej hovoriť o tom, ako si ešte predstavujú nejaké dodatočné nadstavenia v tomto systéme, ale myslím si, že zákon, tak, ako je v Národnej rade v tejto chvíli, poskytuje pomerne jasné kontúry toho, ako by malo duálne vzdelávanie vyzerať," uviedol dnes na mimoriadnom brífingu Draxler. Pripomenul, že zákon sa pripravoval dlhšiu dobu a pripomienky niektorých zamestnávateľov prišli v poslednej chvíli. Išlo najmä o otázky certifikácie pracovísk či finančnej motivácie pre firmy.

 

Klub 500 napríklad zákonu vyčíta, že štát chce podľa nich preniesť zodpovednosť za duálne vzdelávanie na plecia stavovských a profesijných organizácií, ktoré na to nie sú pripravené. Podľa návrhu by si 12 stavovských a profesijných organizácií malo medzi sebou podeliť zodpovednosť za odborné školstvo podľa jednotlivých odvetví a podľa študijných odborov. Taktiež by mali podľa týchto odborov školiť inštruktorov v podnikoch či certifikovať podniky, ktoré chcú vstúpiť do odborného vzdelávania.

 

Minister oponuje, že väčšina zamestnávateľov, práve naopak, chce mať tieto právomoci. "Pre mňa je podstatné to, že väčšina zamestnávateľov sa prikláňala od začiatku k tomu, aby mali oni, tie zamestnávateľské zväzy, túto právomoc certifikovať pracoviská, ktoré môžu poskytovať praktickú prípravu," priblížil Draxler. Ako dodal, na navrhované znenie zákona dostáva pozitívnu spätnú väzbu aj od zahraničných investorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona