Draxler: V školstve treba upratať a pripraviť koncepčné zmeny

NETKY.SK • 27 Január 2016, 19:01 • 2 min
Draxler: V školstve treba upratať a pripraviť koncepčné zmeny

BRATISLAVA - V školstve sa musia udiať dve veci. Musí sa upratať a treba pripraviť hlbšie koncepčnejšie zmeny.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom diskusnom fóre A dosť! Slovenské školstvo na rázcestí to povedal minister školstva Juraj Draxler s tým, že upratať treba napríklad v základnom rozdelení kompetencií. Súvisí to podľa neho aj s témou platov.


Ako Draxler uviedol, na školách mu učitelia často pripomínajú, že premiér hovorí o 22-percentnom zvyšovaní platov, ale učiteľ to na svojej páske nevidel. "V mnohých prípadoch to platí. Je to pravda, lebo v systéme nie je celkom poriadok a nie je transparentný. Peniaze sa niekde strácajú, ale zároveň nie sú jasné pravidlá, ako sa distribuujú a ako sa odrazia na platoch," povedal Draxler s tým, že platová otázka je v regionálnom školstve prvoradou, ale zároveň s tým, ako hovoríme o platoch, treba hovoriť aj o ďalších opatreniach, vrátane upratovania v systéme financovania.


Minister sa vyjadril aj k požiadavkám Iniciatívy slovenských učiteľov, ktoré podľa neho nie je možné splniť tak, že by v tejto chvíli prijali nejaký zákon. Vyzval preto aktivistov, aby si zvážili, či nie je pragmatickejší prístup pripojiť sa k dialógu so stavovskými organizáciami a podieľať sa na formulácii, ktorá sa dostane do programového vyhlásenia vlády. Zdôraznil pritom, že aktivisti požadujú zvýšenie rozpočtu školstva na tento rok približne o 650 miliónov eur a to je číslo, o ktorom sa nedá rozhodnúť za niekoľko dní.


Draxler dnes tiež vyhlásil, že neplánuje dlhodobú politickú kariéru. "Nie je mojou ambíciou, aby som dlhé roky strávil v politike. Nevyhovuje mi to ani intelektuálne, ani z hľadiska mojich skutočných ambícií. V tejto chvíli však chcem, aby sme dokončili spoločne prípravu tých zmien, ktoré musia prebehnúť. Aby sme ich absolvovali, na to potrebujem ešte určitý čas. Zároveň mám zodpovednosť za ľudí, ktorí sú v rezorte a ktorí sú opatrnými optimistami, že niečo sa predsa len mení," hovorí Draxler s tým, že chce, aby ľudia, ktorí školstvo čistia a pripravujú koncepčné zmeny, dostali šancu aspoň na ďalšie dva-tri roky. Draxler zároveň vyhlásil, že je pripravený byť ministrom školstva aj po voľbách.


Stanislav Boledovič z kampane A dosť! dnes tiež predstavil memorandum za lepšie vzdelávanie a budúcnosť Slovenska, ktoré vypracovali iniciátori kampane A dosť!. Vo verejnej diskusii treba podľa neho vytvoriť Národnú stratégiu školstva a vzdelávania s cieľom vytýčiť dlhodobé smerovanie záväzné pre všetky vlády na nasledujúcich 10 rokov. Ako dodal, takáto stratégia musí vzniknúť do roka a je dôležité, aby napriek polemikám prišlo rozhodnutie. Memorandum obsahuje šesť bodov. Kampaň A dosť! ďalej navrhuje zvyšovať financie na vzdelávanie aspoň o 150 miliónov eur ročne. Cieľom je v tomto prípade dosiahnuť čo najskôr úroveň priemeru krajín EÚ, ktoré dávajú na vzdelávanie šesť percent HDP. Tretím bodom memoranda je zvyšovať kapacity materských škôl tak, aby garantovali do roku 2020 miesto pre každé dieťa. Obce by podľa kampane mali mať zákonnú povinnosť zabezpečiť miesto rodičom pre ich deti. Štvrtým bodom memoranda je, aby štát garantoval školám rovný príspevok na žiaka a spravodlivo financoval všetky školy bez ohľadu na počet žiakov či na zriaďovateľa. Vo vysokom školstve žiada vytvorenie systému nezávislej akreditácie a financovania vysokých škôl s cieľom nastaviť pravidlá podľa medzinárodných štandardov. Memorandum sa v poslednom bode dotýka aj platov učiteľov. Navrhuje zvyšovať priemerný plat učiteľov o 10 percent ročne, čím by sa prinavrátila povolaniu učiteľov spoločenská atraktivita a vážnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona