Draxler: Štrajk na vysokých školách vnímame ako symbolické gesto jednotlivcov

NETKY.SK • 15 Február 2016, 13:56 • 2 min
Draxler: Štrajk na vysokých školách vnímame ako symbolické gesto jednotlivcov

BRATISLAVA - Štrajk časti vysokoškolských pedagógov, ktorý sa začal dnešným dňom, vníma minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ako symbolické gesto jednotlivcov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v dnešnom stanovisku. Stotožnil sa tak so Slovenskou rektorskou konferenciou (SRK), ktorá ešte koncom minulého týždňa uviedla, že aktivity členov štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov (IVU) sú ich osobnou iniciatívou.

 

"Naďalej platí, že na ministerstve sa pripravujú v spolupráci všetkých odborníkov z rezortu školstva koncepčné dokumenty, ktoré riešia ako problém kontinuálneho vzdelávania učiteľov, tak i možné alternatívy financovania škôl," uviedol šéf rezortu školstva. Ako dodal, nakoľko sú vysoké školy autonómne a samosprávne inštitúcie, nemajú povinnosť hlásiť presné počty zapojených učiteľov vysokých škôl do protestu.

 

Časť vysokoškolských učiteľov dnes prerušila prácu a vstúpila do ostrého štrajku. Vysokoškolskí pedagógovia tak prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá dnes štrajk prerušuje, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Zástupcovia vysokoškolských pedagógov to dnes spravili aj symbolicky, prebratím štafetového kolíka od ISU.

 

"Do štrajku dnes vstupujeme na protest voči spôsobu, akým sa s našimi kolegami zaobchádza. Na znak nesúhlasu s nedôstojným spoločenským postavením, ktoré táto krajina prisudzuje učiteľom, ale predovšetkým na podporu troch požiadaviek ISU," uviedol dnes Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov (IVU), ktorá štrajk organizuje. Zopakoval, že do štrajku sa zatiaľ zapojili učitelia z 15 slovenských univerzít. Presnejšie čísla pedagógov však neuviedol, mali by byť známe počas dnešného dňa. Podľa neho však ide o stovky pedagógov. Celkovo je na Slovensku 35 vysokých škôl.

 

Vysoké školy napriek štrajku nezostanú zatvorené. Štrajkujúci zamestnanci budú počas štrajku organizovať na akademickej pôde diskusné stretnutia, kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona