Draxler: Príspevok k dôchodku získajú desiatky medailových reprezentantov

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 17:16 • 2 min
Draxler: Príspevok k dôchodku získajú desiatky medailových reprezentantov

BRATISLAVA - Príspevok k dôchodku medailovým reprezentantom sa bude týkať niekoľkých desiatok vrcholových športovcov. Po zasadnutí vlády to dnes vyčíslil minister školstva Juraj Draxler.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes schválila novelu z dielne štyroch poslancov Smeru–SD, ktorou sa má v zákone o sociálnom poistení zaviesť príspevok k dôchodku reprezentantom, ktorí v minulosti získali medailu z vrcholového športového podujatia. V Národnej rade SR je návrh už v druhom čítaní.
     

Jeden z predkladajúcich poslancov - Anton Martvoň v marci odhadol, že príspevok sa dotkne 100 až 150 ľudí. Minister číslo poopravil. Zo 190 bývalých reprezentačných medailistov je podľa jeho slov momentálne štvrtina na dôchodku a len časť z nich bude mať na príspevok nárok.
     

„Pokiaľ som správne informovaný, sa to týka približne 190 športovcov, z toho, ak máme korektné údaje, 47 by malo byť v dôchodkovom veku, treba ale vypočítať, ktorí z nich by spadali pod tento zákon,“ uviedol Draxler.
     

Známy zatiaľ nie je presný dosah opatrenia. Martvoň uviedol, že príspevok bude znamenať náklady okolo 200.000 eur ročne. „Čaká nás ešte určitá práca v tom, že musíme vypočítať finančné dopady, ktoré budú rádovo v státisícoch,“ odhadol dnes Draxler.
     

Podľa ministra sa v súčasnosti diskutuje, z rozpočtu ktorého rezortu financie športovcom pôjdu. V konečnom dôsledku ale bude príspevok vyplácaný cez špeciálny účet v Sociálnej poisťovni, ozrejmil.
     

Draxler súhlasí so zámerom poslancov pomôcť bývalým reprezentantom, ktorí sa ocitli na sklonku života v ťažkých materiálnych podmienkach. „Práve tento, zdôrazňujem, príspevok k dôchodku ich má od tohto ochrániť,“ zdôraznil.
     

Hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová vysvetlila, že nový zákon uloží ministerstvu povinnosť viesť register športovcov, ktorí požiadajú o príplatok k dôchodku. Dnes rezortu tieto údaje chýbajú a nemajú ich ani viaceré športové zväzy, najmä o športových podujatiach spred roka 1990.
     

Ako príklad hovorkyňa uviedla Miloša Bobockého, ktorý získal zlatú medailu na majstrovstvách Európy v basketbale v roku 1946, dnes stále žije a má 92 rokov. „Zatiaľ nevieme, aký dôchodok poberá až do tej chvíle, než on sám po schválení zákona nepožiada o príspevok na vyrovnanie dôchodku,“ ozrejmila, prečo rezort nevie presne kvantifikovať dosah poslaneckej novely.
     

Poslanci vládneho Smeru-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis prišli s návrhom pomôcť bývalým vrcholovým reprezentantom Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo SR, ktorí v minulosti získali medailu z olympiády, paralympiády, deaflympiády, majstrovstiev sveta alebo Európy.
     

Ich návrh zavádza príspevok k dôchodku tak, aby v prípade zlatého medailistu dosahoval jeho dôchodok minimálne 800 eur, pri striebornom 650 eur a pri bronzovom 550 eur mesačne. Ak športovec získal viacero medailí, príspevok dostane len jeden, a to za najcennejšiu medailu. Ak má bývalý športovec dôchodok vyšší, ako mu má prislúchať podľa tohto zákona, príspevok nedostane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies