Draxler: Pri prevode peňazí MPC na podvodný účet pochybil ekonóm

NETKY.SK • 7 Október 2015, 14:51 • 2 min
Draxler: Pri prevode peňazí MPC na podvodný účet pochybil ekonóm

BRATISLAVA – Opozičná strana SaS žiada odstúpenie Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) z postu ministra školstva.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je kauza na Metodicko-pedagogickom centre (MPC), ktoré poslalo podvodníkovi na základe fiktívneho emailu 459.555 eur. Pred novinárov predstúpil dnes už bývalý ekonóm MPC Jozef Kováč, ktorý má byť údajne za kauzu zodpovedný. Ten to odmieta s tým, že jeho podpis nie je ani na jednej faktúre, ale sú na nich podpisy iných ľudí v MPC, ktorí sú podľa jeho slov za kauzu zodpovední.

 

"Uhradili sa faktúry a médiám bolo povedané, že ja ako ekonóm som poslal finančné prostriedky na falošný účet. Tu sú doklady o tom, že ani na jednom z nich nefiguruje ani moje meno, ani môj podpis, čiže nemohol som zodpovedať za úhradu týchto faktúr z toho dôvodu, že som k nim nemal ani prístup a nemal som ich ani v rukách," uviedol bývalý ekonóm MPC. Pod faktúrami sú podľa jeho slov podpísaní pracovníci národných projektov. "Tým pádom boli podriadení projektovým manažérom a hlavnej projektovej manažérke, to znamená generálnej riaditeľke pani Kapucianovej," uviedol dnes Kováč na tlačovej besede spolu s poslancami SaS Luciou Nicholsonovou a Martinom Poliačikom.

 

Minister školstva Juraj Draxler však tvrdí, že pochybil práve spomínaný ekonóm. Mal totiž priamo v pracovnej zmluve napísané, že zodpovedá nielen za metodické riadenie pracovníkov, ale že zodpovedá aj za projekty európskeho sociálneho fondu. A práve ekonóm mal dať podľa jeho slov pokyn, aby sa peniaze poslali na konkrétny účet. Aj napriek tomu Draxler hovorí, že vnútorné predpisy boli nastavené správne a došlo k ľudskému pochybeniu. "Tie výhovorky, že nebol údajne za niečo zodpovedný, sú absolútne nepravdivé a podľa pracovnej zmluvy jednoducho bol zodpovedný za všetky úkony, ktoré sa udiali," zdôraznil dnes šéf rezortu školstva.

 

Strana SaS tvrdí, že Draxler o situácii v MPC vedel a nekonal. Liberáli ho preto vyzývajú na odstúpenie z postu ministra školstva. Ak tak nespraví, začnú zbierať poslanecké podpisy na mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde by sa malo hovoriť o Draxlerovom odvolaní. Ten však uviedol, že na tlačovej besede k téme MPC veľa podstatných vecí zo strany opozičných poslancov neodznelo. "Toto nemá zmysel. Jednoducho oni si možno pomýlili svet facebooku, kde sa môžete ráno zobudiť a povedať si, čo vás prvé napadne. My pracujeme v reálnom svete," reagoval Draxler.

 

Šetrenie v MPC zo strany ministerstva sa ešte neskončilo. Peniaze, ktoré poslali na podvodný účet, podľa ministra banky zadržali a mali by sa vrátiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies