Draxler: Platy začínajúcich pedagógov budú musieť narásť o stovky eur

NETKY.SK • 6 Január 2016, 11:48 • 2 min
Draxler: Platy začínajúcich pedagógov budú musieť narásť o stovky eur

BRATISLAVA - V súčasnosti sú najväčším problémom slovenského školstva nízke platy. A to aj nízke nástupné platy začínajúcich učiteľov, ktoré nemotivujú mladých pracovať v školstve. V tejto oblasti podľa ministra školstva Juraja Draxlera bude musieť dôjsť k razantnému navýšeniu.

slovakia

left justify in out

"Nástupné platy sa budú musieť za nasledujúce tri, štyri roky posunúť smerom hore o niekoľko stovák eur," uviedol v rozhovore pre TASR Draxler. Inak sa podľa neho nepodarí zabezpečiť to, aby prichádzali ďalší mladí ľudia do školstva. Dodal však, že samo osebe to problém začínajúcich učiteľov nemusí vyriešiť. "Zoberte si situáciu v Českej republike, kde zvýšili o niečo viac ako tretinu nástupné platy medzi rokmi 2010 až 2011, ale neviedlo to k nejakému vyššiemu nástupu mladých učiteľov do školstva," doplnil.

 

Problémom v tomto smere je, že voľné miesta v školstve nie sú. Ministerstvo preto uvažuje nad tým, že by dalo riaditeľom škôl silnejšie kompetencie. "Pravda, nie pre svojvoľné rozhodovanie. Ale musíme dať nástroj na to, aby tam, kde, zdôrazňujem, nie je kvalita, aby sa za určitých podmienok školy mohli rozlúčiť s učiteľmi. Na to má v tejto chvíli riaditeľ alebo zriaďovateľ veľmi slabé páky," dodal minister.

 

Aj keď sú podľa Draxlera v tejto chvíli platy najväčším problémom školstva, neznamená, že na tento problém existuje rýchle riešenie. "Otázka platov, samozrejme, závisí od toho, akým spôsobom vlastne nastaviť celý proces kariérneho postupu. S tým súvisia aj spomínané kredity a atestácie. Súvisí to aj s otázkou, akým spôsobom vlastne prideľovať financie na školy. To totiž robí veľkú šarapatu," priblížil Draxler.

 

Ministerstvo napríklad nemá možnosť priamo odsledovať, čo sa deje s peniazmi, ktoré posiela cez prenesené kompetencie ministerstvu vnútra a zriaďovateľov na školy. "Aj tam sa dejú veci, ktoré sa potom odrazia napríklad na nízkych platoch," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona