Draxler odoslal prezidentovi návrh na odvolanie šéfa SAV

NETKY.SK • 9 Január 2015, 16:43 • 2 min
Draxler odoslal prezidentovi návrh na odvolanie šéfa SAV

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler dnes odoslal prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka z pozície predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV).

slovakia

left justify in out

Zároveň prezidentovi odoslal návrh na vymenovanie Pavla Šajgalíka za nového šéfa akadémie, informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Draxler dostal návrh na vymenovanie Šajgalíka dnes. Zároveň sa s ním stretol a porozprával sa s ním o jeho plánoch v budúcej funkcii. „Nový predseda SAV dostal veľmi silný mandát. Osobne som mu dnes zablahoželal. Verím, že budeme spolu dobre spolupracovať a že sa pod jeho vedením podarí zastabilizovať vnútorný chod SAV,“ povedal Draxler. 

 

Novým predsedom SAV sa stane doterajší podpredseda SAV pre ekonomiku Pavol Šajgalík. Rozhodli o tom tento týždeň na mimoriadnom rokovaní členovia Snemu Slovenskej akadémie vied, ktorí schválili návrh na vymenovanie Šajgalíka na tento post. Členovia snemu sa voľbou nového predsedu SAV zaoberali po tom, ako na mimoriadnom rokovaní vo štvrtok 18. decembra schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka. Odvolanie Pastoreka z funkcie predsedu SAV a vymenovanie Šajgalíka musí potvrdiť prezident Andrej Kiska. 

 

Kritici vyčítali Pastorekovi najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na rok 2015 a komunikáciu vo vnútri akadémie. Pastorek po schválení návrhu na jeho odvolanie povedal, že rozhodnutie snemu rešpektuje. Najvážnejším dôvodom schváleného návrhu na odvolanie predsedu podľa Pastoreka bolo, že sa nie všetci stotožnili s transformáciou SAV. Predseda snemu Karol Marhold z Botanického ústavu SAV na to reagoval tým, že dôvodom nebola samotná transformácia, ale jej spôsob. Ubezpečil tak, že transformácia SAV sa odchodom Pastoreka neskončí. Pastorekovi sa malo druhé funkčné obdobie skončiť v roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona