Draxler nechce počet žiakov zvyšovať paušálne vo všetkých triedach

NETKY.SK • 5 Január 2015, 17:21 • 2 min
Draxler nechce počet žiakov zvyšovať paušálne vo všetkých triedach

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler tvrdí, že nechce výraznejšie zvyšovať počet žiakov paušálne vo všetkých triedach.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, v individuálnych prípadoch, tam, kde je žiakov podstatne menej, ako je možných, teda 22 na prvom stupni základnej školy a 28 na druhom stupni, o tejto zmene uvažujeme. Kým ju však dostaneme do praxe, potrebujeme funkčný rezortný informačný systém tak, aby sme si vedeli namodelovať, čo to v jednotlivých školách urobí, finančne aj personálne. Ak k tejto zmene budeme v budúcnosti pristupovať, urobíme to veľmi citlivo v novele zákona o financovaní škôl, ktorú podľa plánu legislatívnych úloh predložíme vláde na konci roka 2015," povedal Draxler. Spresnil tak svoje slová o tom, že Slovensko chce nasledovať trend zvyšovania počtu žiakov v triedach, keďže odporúčania OECD sú, aby na úrovni základného a stredného školstva mali krajiny menší počet učiteľov, ale kvalitnejších.

 

Ako tiež minister Draxler dodal, ide o to, že za posledných 15 rokov klesol počet žiakov v dôsledku demografického vývoja o 250 000, no počet učiteľov sa znížil len o 11 000. Priemerný počet žiakov na jedného učiteľa na základnej škole tak klesol zo 16,4 na 14,3. "Aj napriek tomu, že zvyšovanie počtu žiakov v triedach odporúča OECD, myslíme si, že pokiaľ by sa počet učiteľov prispôsobil počtu žiakov, vedeli by sme učiteľom výraznejšie zdvihnúť platy pri rovnakom rozpočte," povedal Draxler. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies