Draxler je pripravený presadiť relevantné návrhy antibyrokratickej jednotky

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 12:47 • 2 min
Draxler je pripravený presadiť relevantné návrhy antibyrokratickej jednotky

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler je pripravený presadiť dobré a dostatočne vyargumentované návrhy pracovnej skupiny na znižovanie administratívnej záťaže v základných a stredných školách. Tá sa tiež prezýva "antibyrokratická jednotka".

slovakia

left justify in out

Vymenoval ju Draxler a na ministerstve sa stretla už niekoľkokrát. Tvorí ju 13 učiteľov a riaditeľov škôl. Jej cieľom je identifikovať zbytočnú administratívnu záťaž a navrhnúť konkrétne opatrenia na jej zníženie. Skupina doposiaľ prerokovala 113 rozličných dokumentov.

 

Tie súviseli napríklad s prípravou koncepčných materiálov a správ týkajúcich sa vzdelávacej činnosti, s kontinuálnym vzdelávaním učiteľov, prevádzkou školy, činnosťou učiteľa, organizáciou mimoškolských a záujmových aktivít, individuálnou integráciou žiakov, klasifikáciou žiakov či rozhodnutiami riaditeľa.

 

Jedným z návrhov antibyrokratickej jednotky je zjednodušenie triednej knihy tak, aby obsahovala len evidenciu prebraného učiva a neprítomných žiakov. Elektronická verzia zníži záťaž učiteľov.

 

Návrhy pracovnej skupiny následne prerokujú zástupcovia ministerstva školstva a priamo riadené organizácie pre oblasť školstva. "Uvedomujeme si, že v dôsledku postupného nárastu administratívnej záťaže zostáva učiteľom a riaditeľom stále menej času práve na to najpodstatnejšie - na prácu so žiakmi. Chcel by som už v tejto fáze poďakovať a oceniť ochotu členov pracovnej skupiny spolupracovať pri riešení aktuálnych problémov, ktorých riešenia budú môcť naši pedagógovia a vedúci zamestnanci pocítiť v ich každodennej práci," avizoval minister.

 

Projekt znižovania administratívnej záťaže v základných a stredných školách riadi Inštitút vzdelávacej politiky, ktorý zároveň vytvorí analytickú štúdiu obsahujúcu napríklad zahraničné skúsenosti s odstraňovaním administratívnej záťaže, ako aj návrh systémových opatrení v tejto oblasti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies