Draxler: Chceme veľký vládny audit vedy a výskumu

NETKY.SK • 21 Január 2016, 11:32 • 2 min
Draxler: Chceme veľký vládny audit vedy a výskumu

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler chce veľký vládny audit vedy a výskumu na Slovensku. Audit by mal odpovedať na otázku, ako pracujú vedecké pracoviská, ktoré sú dobré a ktoré nie, prípadne ako by ich bolo účelné spájať.

slovakia

left justify in out

Minister tvrdí, že štát chce dávať viac peňazí na vedu a výskum, na druhej strane však nemá prostriedky na to, aby plošne rozdeľoval všetkým, ktorí sa hlásia, že sú vedeckí pracovníci. Peniaze chcú dávať predovšetkým tým, ktorí sú excelentní. Najprv však musia vedieť, kto excelentný je. Draxler to povedal na dnešnej tlačovej besede o víziách SAV.

 

Minister chce tiež z úrovne vlády tlačiť na to, aby mali lepšiu informačnú bázu o slovenskej vede. V niektorých krajinách sa dajú podľa neho ľahko získať informácie o technologickom vybavení laboratórií či kompetenciách vedcov vo vedeckých inštitúciách. Draxler hovorí, že takúto informačnú bázu potrebujeme aj pre lepšiu medzinárodnú spoluprácu či pre priťahovanie zahraničného kapitálu do vedy a výskumu na Slovensku.

 

Predseda SAV Pavol Šajgalík dnes uviedol, že SAV už pripravila zámer akreditácie akadémie zahraničnými expertmi, ktorí ju budú hodnotiť za posledné štyri roky. "Očakávam, že tento proces bude uzavretý do konca roku 2016 a na začiatku roka 2017 budeme vedieť, ktoré inštitúcie SAV spĺňajú najnáročnejšie kritéria a ktoré potrebujú pridať. Pre nás bude veľmi podstatná odporúčacia časť," povedal Šajgalík.

 

Podpredsedníčka SAV Eva Majková dnes predstavila dokument Vízia - SAV 2020, čo je dlhodobý zámer rozvoja akadémie. Akadémia si stanovila tri strategické ciele. Prvým strategickým cieľom je, že Slovenská akadémia vied chce zvýšiť príspevok výskumu k spoločenskému a hospodárskemu rozvoju cestou globálnej excelentnosti a lokálnej relevantnosti. Pre dosiahnutie tohto strategického cieľa plánuje akadémia prepájať akadémiu, univerzity a výskumné inštitúcie a partnerov z priemyslu a verejnej sféry. Rovnako chce vytvárať priestor pre multidisciplinárny výskum a podporovať projekty s kreatívnym a inovatívnym potenciálom celospoločenskej užitočnosti.

 

Druhým strategickým cieľom je sformovať modernú, dynamickú a úspešnú SAV so zlepšeným postavením v európskom výskumnom priestore. Medzi jej úlohy v tomto smere patrí stabilizovať inštitucionálne financovanie, zabezpečiť viaczdrojové financovanie či transformovať organizácie SAV na verejné výskumné inštitúcie.
Tretím strategickým cieľom je definovať strategické výskumné programy. Akadémia plánuje v tomto smere definovať kľúčové výskumné smery, v ktorých má SAV významné postavenie v Európskom výskumnom priestore. Plánuje tiež navrhnúť program pre výskum spoločenských výziev.

 

Podpredseda SAV Emil Višňovský dnes zároveň predstavil program "Otvorená akadémia", ktorý ponúka deväť výskumných programov na konkrétne využitie v rozmanitých oblastiach života spoločnosti. K deviatim programom patria Nové materiály pre všetkých, Medzi Zemou a vesmírom, Informácie a komunikácia, Zdravá krajina 21. storočia, Zdravé potraviny pre všetkých, Veda pre kvalitný život, Problém spoločenského poriadku: V akej spoločnosti žijeme, Problém človeka v 21. storočí: Ako myslíme, cítime a konáme a tiež Problém kultúrnej zmeny: Akí sme a prečo? Višňovský hovorí, že akadémia je otvorená inštitúcia a je zodpovedná za to, aby si nenechávala výsledky výskumu len pre seba, ale aby ich ponúkala aj spoločnosti, Cieľom je prispieť k rozvoju rôznych segmentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies