Draxler: Aktivita niektorých učiteľov je čisto politická záležitosť

NETKY.SK • 23 Január 2016, 14:54 • 2 min
Draxler: Aktivita niektorých učiteľov je čisto politická záležitosť

BRATISLAVA - Za čisto politickú akciu so zlým načasovaním a požiadavkami označil minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ohlásený štrajk niektorých učiteľov.

slovakia

left justify in out

"Neželáme si vytváranie konfrontačného prostredia, pretože to nie je konštruktívne. Z našej strany určite nezaznievajú konfrontačné vyhlásenia," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že vláda môže vyriešiť platy učiteľov len jednoznačnou politickou garanciou.

 

Zopakoval, že načasovanie svedčí o čisto politickej aktivite. Argumentoval tým, že vyhlásenia Iniciatívy slovenských učiteľov prišli po uzavretí kolektívneho vyjednávania a štátneho rozpočtu vo vláde. Je presvedčený o tom, že celá nátlaková akcia vyfučí a v budúcnosti budú mať učitelia o to ťažšiu pozíciu v prípade, ak by sa chceli znovu zmobilizovať za skutočné požiadavky.

 

"Potrebujeme programové vyhlásenie vlády, ktoré bude obsahovať nie všeobecné frázy o školstve, ale jasné garancie, vrátane toho, o koľko sa budú zvyšovať platy," avizoval Draxler budúce kroky po marcových parlamentných voľbách.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes deklaroval, že pokiaľ bude jeho strana po marcových parlamentných voľbách súčasťou novej vlády, tak má záujem na ďalšom zvyšovaní platov učiteľov. Ich zástupcovia sa okrem toho môžu aktívne zúčastniť na tvorbe časti programového vyhlásenia, ktoré sa bude týkať školstva.

 

Bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH) nepokladá za korektné tvrdenie, že sú za touto akciou učiteľov politici. Tí, ako poznamenal, k tomu tak, ako to je bežné aj pri iných aktivitách, vydávajú svoje postoje.

Vyhlásenia o tom, čo bude po voľbách, považuje za ťahanie medových motúzov, lebo na to momentálne nemá žiadna z politických strán dosah. Zároveň si myslí, že vláda je schopná pri dobrej vôli do marca ešte urobiť také kroky, ktoré by napomohli riešeniu situácie aj vzhľadom na dobrý ekonomický vývoj na Slovensku.

 

Draxler súhlasí s tým, že 650 eur v hrubom pre začínajúcich učiteľov je nízky plat, preto sa pripravujú opatrenia na zmenu platovej štruktúry tak, aby mladým učiteľom rástli platy rýchlejšie. "Potrebujeme, aby sme do školstva pritiahli mladých ľudí a dobre ich zaplatili," podčiarkol s tým, že nikto nemôže pochybovať o tom, že vláda vie navýšiť kapitolu ministerstva školstva. "Videli sme to pri zákone o športe," dodal.

 

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov odmieta tvrdenia, že ide o politickú akciu. Pripomenul, že svoje požiadavky vytrvalo predkladajú od roku 2011. "Takéto vyhlásenia urážajú obyčajných učiteľov, ktorí sa zorganizovali a zomkli a povedali si - stačilo," upozornil.

 

Súčasne deklaroval, že pokiaľ sa v nedeľu nič nezmení, tak ostrý časovo neobmedzený štrajk, vyhlásený na pondelok 25. januára, bude. Z vyjadrení premiéra a ministra mu vyplýva, že im je ľahostajné, ak sa v pondelok na mnohých školách nebudú žiaci učiť, pričom situáciu zľahčujú. Verí, že učitelia vydržia čo najdlhšie a že sa postupne budú pridávať ďalšie školy.

 

Rovnako ho zarážajú tvrdenia o uzavretom legislatívnom procese. "Vláda tu je až do momentu, pokiaľ neskončí jej mandát. Národná rada podľa ústavy zasadá nepretržite," poznamenal.

 

Draxler si naopak myslí, že počet štrajkujúcich učiteľov bude veľmi malý. Nevidí preto dôvod na zastavenie rozbehnutej práce so stavovskými organizáciami a odbormi na programových dokumentoch na ďalšie obdobie. Ak sa do štrajku zapojí avizovaných vyše 10.000 učiteľov, podľa Fronca to bude dôkaz toho, že minister vo svojej funkcii zlyhal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies