Dramatická záchranná operácia: Na vyslobodení zraneného jaskyniara pracuje 200 záchranárov!

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 18:16 • 2 min
Dramatická záchranná operácia: Na vyslobodení zraneného jaskyniara pracuje 200 záchranárov!

MARKTSCHELLENBERG - Niekoľko dní, ba aj týždeň môže trvať záchranná operácia s cieľom dostať na povrch skúseného 52-ročného jaskyniara z okolia nemeckého Stuttgartu.

slovakia

left justify in out

Ten v noci na nedeľu uviazol s vážnymi zraneniami hlavy po zásahu kameňom v hĺbke takmer 1000 metrov v najhlbšom a najrozvetvenejšom jaskynnom systéme spolkovej republiky v Berchtesgadenských Alpách.
         

Na pomoc jaskyniarovi, ktorý chcel využiť turíčny víkend na relatívne bezpečné preskúmanie nebezpečnej jaskyne a ktorého pred následkami zosuvu kamenia nezachránila ani helma, prišli asi dve stovky záchranárov. Je medzi nimi aj 80 jaskyniarov z útvarov horskej stráže z Rosenheimu, Garmisch-Partenkichenu, Murnau, Freilassingu, ale aj rakúskeho Salzburgu.
     

Tucet z nich sa odhodlal pre náročný zostup, časť nich prenikla už k zranenému, ktorému hrozí hlavne podchladenie pri teplote štyri až osem stupňov Celzia. Našťastie však leží v suchu a vo vodorovnej polohe a nehrozí mu ani i v jaskynných priestoroch možný prievan. Muž síce komunikuje, avšak nemá sa dobre a nie je aktuálne schopný transportu.
     

Všetci zainteresovaní dúfajú, že sa do oblasti ešte dnes prepravia letecky aj švajčiarski záchranári, štyri až päť jaskyniarov sprevádzaných lekárom, ktorých časť spomínanú lokalitu dobre pozná. Aj oni však budú potrebovať na zostup k zranenému ďalších najmenej 12 hodín, takže situácia si aj naďalej bude vyžadovať značnú dávku trpezlivosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies