Dráma v Sydney vyvolala debatu o držbe zbraní

NETKY.SK • 18 December 2014, 14:41 • 2 min
Dráma v Sydney vyvolala debatu o držbe zbraní

CANBERRA - Nedávna rukojemnícka dráma v kaviarni v Sydney vyvolala debatu o zákonoch o držbe zbraní.

slovakia

left justify in out

Senátor David Leyonhjelm vyzval na to, aby mohli Austrálčania nosiť skryté zbrane. Uvoľnenie terajších pravidiel však odmietli hlavné opozičné strany ako aj niektorí členovia vládnej koalície.

 

Počas 16-hodinovej rukojemníckej drámy v kaviarni Lindt zahynuli dvaja ľudia aj páchateľ. Leyonhjelm z Liberálnej demokratickej strany tvrdí, že situácia by bola ľahšia, ak by bol jeden zo 17 rukojemníkov ozbrojený. "Čo sa stalo v kaviarni, by bolo nepravdepodobné na Floride, v Texase, Vermonte alebo na Aljaške v Amerike, alebo možno dokonca vo Švajčiarsku," uviedol senátor pre rozhlasovú stanicu ABC.


"Štatisticky vzaté" v týchto oblastiach by "jedna alebo dve z obetí" mali skrytú zbraň, povedal. Bývalý vicepremiér Tim Fischer však podľa BBC povedal, že analógia s americkými zbrojnými zákonmi je "zavádzajúci nonsens". 

 

Premiér Tony Abbott uviedol, že útočník bol iránsky utečenec a silne narušený človek, ktorý však nefiguroval na teroristickom zozname krajiny. Toho úrady identifikovali ako päťdesiatnika Mana Harona Monisa, extrémistu a kriminálnika, ktorý čelil vyše 40 obvineniam zo sexuálneho útoku a nevhodného správania a ktorý posielal nenávistné maily rodinám austrálskych vojakov, ktorí zomreli v zahraničí. Incident podľa prvých záverov nesúvisí s Islamským štátom, na ktorý Monis nebol napojený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies