Draghi: Nové uvoľnenie menovej politiky ECB podporí úverovanie a ekonomiku

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 16:57 • 2 min
Draghi: Nové uvoľnenie menovej politiky ECB podporí úverovanie a ekonomiku

FRANFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) informovala, že prijala opatrenia na ďalšie uvoľnenie menovej politiky.

slovakia

left justify in out

Šéf banky Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov uviedol, že rada pri rozhodovaní o nastavení menovej politiky okrem pravidelnej ekonomickej a monetárnej analýzy brala do úvahy aj nové makroekonomické prognózy. Výsledkom bolo, že sa rozhodla prijať súbor opatrení, ktoré majú pomôcť zrýchliť rast spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu banky.

 

"Tento komplexný balík využije synergie medzi rozdielnymi nástrojmi a bol nastavený tak, aby ešte viac uvoľnil finančné podmienky, stimuloval nové úverovanie, a tým posilnil dynamiku oživovania ekonomiky eurozóny a urýchlil návrat inflácie na úroveň tesne pod dvomi percentami," uviedol Draghi.

 

Podľa neho nový balík spoločne s opatreniami prijatými od júna 2014 poskytuje rozsiahle monetárne stimuly. Hlavným dôvodom je nárast rizík ohrozujúcich cenovú stabilitu v eurozóne. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

 

Spotrebiteľské ceny v eurozóne vo februári po polroku opäť klesli. Podľa prvého odhadu európskeho štatistického úradu Eurostat sa v medziročnom porovnaní znížili o 0,2 %. Hlavným dôvodom bol pád cien ropy.

 

"Zatiaľ čo veľmi nízke alebo negatívne miery inflácie sú v niekoľkých najbližších mesiacoch nevyhnutné, čo je výsledkom pohybov cien ropy, je kľúčové vyhnúť sa sekundárnym vplyvom tým, že bez zbytočných odkladov zabezpečíme návrat inflácie na úrovne pod, ale v blízkosti dvoch percent. Rada guvernérov bude pokračovať vo veľmi pozornom monitorovaní ďalšieho vývoja vyhliadok cenovej stability."

 

Rada guvernérov ECB na svojom dnešnom zasadnutí rozhodla o znížení úrokových sadzieb. Kľúčový úrok od 16. marca klesne o 5 bázických bodov na 0,00 %, jednodňová refinančná sadzba takisto o 5 bázických bodov na 0,25 % a depozitná sadzba o 10 bodov na -0,40 %.

 

ECB od apríla tiež zvýši mesačný objem nákupov v rámci programu nákupu cenných papierov na 80 miliárd eur zo 60 miliárd eur. V rámci programu banka bude môcť nakupovať aj dlhopisy denominované v eurách, ktoré emitovali nebankové firmy z eurozóny, ak sa rating týchto dlhopisov nachádza v investičnom pásme.

 

Navyše, ECB od júna 2016 spustí sériu dlhodobých refinančných operácií (TLRO II). Pôjde o štyri aukcie lacných dlhodobých úverov so splatnosťou štyri roky. Úročenie v rámci týchto operácií môže byť rovnako nízke, ako je depozitná sadzba.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona