Draghi naznačil, že ECB v decembri preskúma ďalšie stimuly

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:57 • 2 min
Draghi naznačil, že ECB v decembri preskúma ďalšie stimuly

VALLETTA - Európska centrálna banka (ECB) na decembrovom zasadnutí preskúma nové stimuly na podporu ekonomiky. Uviedol to dnes prezident ECB Mario Draghi, podľa ktorého jednou z možností, ako pomôcť hospodárstvu, je aj ďalšie zníženie depozitnej úrokovej sadzby. Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.

slovakia

left justify in out

Rada guvernérov ECB na dnešnom zasadnutí, ktoré sa konalo na Malte, podľa očakávania ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0,05 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,20 % a jednodňová refinančná sadzba ECB na 0,30 %. A nezmenila ani program nákupu dlhopisov eurozóny, tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE). Banka v rámci QE mesačne pumpuje do ekonomiky regiónu 60 miliárd eur. Program by mal trvať do septembra 2016 a jeho celková hodnota by mala dosiahnuť 1,1 bilióna eur.

 

Draghi na tlačovej konferencii po skončení rokovania vyhlásil, že ECB v decembri preskúma, čo ešte môže urobiť, aby zastavila nízku infláciu, za ktorú môžu najmä klesajúce ceny komodít. Ale aj spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík zvyšuje obavy o ďalší vývoj eurozóny.

 

Draghi v tejto súvislosti naznačil, že ECB by mohla predĺžiť program nákupu dlhopisov a pokračovať v ňom aj po septembri 2016, aby podporila hospodársky rast a dostala infláciu bližšie k svojmu cieľu, teda k úrovni 2 %.

 

Zároveň ale vyzval vlády v eurozóne, aby svojou fiškálnou politikou podporili zotavovanie ekonomiky, a zdôraznil, že menová politika ECB by nemala byť jediným prostriedkom, ako pomôcť hospodárstvu zvýšiť tempo.

 

Podľa Draghiho niektorí členovia Rady guvernérov argumentovali, že banka by mala už teraz zvýšiť objem peňazí, ktoré pumpuje do ekonomiky, ale väčšina jej členov sa domnieva, že by s tým mala ešte počkať. Program QE potrebuje viac času, aby sa jeho vplyv pozitívne prejavil v ekonomike.

 

Draghi tiež uviedol, že inflácia v eurozóne, ktorá sa v septembri prepadla do záporných čísiel, zostane v krátkodobom časovom horizonte na veľmi nízkej úrovni v dôsledku rekordne nízkych cien ropy. No zároveň sa domnieva, že ešte do konca tohto roka by mohla stúpnuť, keďže ceny ropy boli vlani v decembri už nízke, od júna do konca decembra 2014 sa prepadli zhruba o 50 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies