Draghi: Eurozóna sa musí poponáhľať s realizáciou štrukturálnych reforiem

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 11:28 • 2 min
Draghi: Eurozóna sa musí poponáhľať s realizáciou štrukturálnych reforiem

BRUSEL - Eurozóna sa musí poponáhľať s realizáciou štrukturálnych reforiem. Ich odkladanie je príliš drahé, keďže poškodzuje trh práce a produktivitu, čo z dlhodobého hľadiska znižuje ekonomický potenciál, uviedol šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

slovakia

left justify in out

"Je mnoho pochopiteľných politických dôvodov odkladať štrukturálne reformy, ale je aj niekoľko dobrých ekonomických dôvodov ich realizácie," uviedol Draghi na Bruselskom ekonomickom fóre. "Náklady na ich odkladanie sú jednoducho príliš vysoké."

 

Centrálna banka môže podľa Draghiho vždy plniť svoj mandát bez ohľadu na ostatné makroekonomické politiky. Avšak menová politika neexistuje vo vákuu, keďže ostatné politiky môžu podporiť alebo zmenšiť vplyv politiky centrálnej banky.

 

Cieľom ECB je udržať medziročnú infláciu tesne pod dvomi percentami v strednodobom horizonte, čo podľa Draghiho "nie je fixné časové obdobie". "V prípade nepriaznivých šokov závisí rýchlosť, akou môže menová politika vrátiť infláciu na cieľovú úroveň, od dvoch faktorov: od druhu samotného šoku a situácie, v ktorej menová politika operuje," uviedol Draghi.

 

Cieľom menovej politiky nie je podľa šéfa ECB zvládnutie krátkodobých šokov, ale to, aby zabránila ich premietnutiu do dlhodobej dynamiky inflácie.

 

Dokončenie jednotného trhu by bolo rýchlym víťazstvom pre štrukturálne reformy v Európe, myslí si Draghi. "Štrukturálne reformy môžu obmedziť rozsah a trvanie šokov, čo na druhej strane podporuje ukotvenie inflačných očakávaní a udržuje reálne úrokové sadzby na nízkej úrovni."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies