Draghi: ECB potrebuje viac času na posúdenie, či posilní program nákupu aktív

NETKY.SK • 24 September 2015, 09:35 • 2 min
Draghi: ECB potrebuje viac času na posúdenie, či posilní program nákupu aktív

BRUSEL - Vyhliadky rastu ekonomiky a inflácie eurozóny sa zhoršili, no Európska centrálna banka (ECB) potrebuje viac času na to, aby posúdila, či jej program nákupu dlhopisov bude nutné posilniť. Povedal to dnes prezident ECB Mario Draghi. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli, výhľad rastu ekonomiky a inflácie eurozóny sa v dôsledku slabšieho rastu na rozvíjajúcich sa trhoch, silnejšieho kurzu eura a klesajúcich cien ropy zhoršil. Zatiaľ je však stále príliš skoro, aby bolo možné jednoznačnejšie stanoviť, či tieto faktory budú mať najmä na inflačný vývoj trvalejší vplyv.

 

"Banka potrebuje viac času, aby posúdila, či strata rastovej dynamiky na rozvíjajúcich sa trhoch je iba dočasná, alebo je trvalej povahy," povedal. Podľa neho je však program nákupu aktív dostatočne flexibilný a banka je pripravená upraviť ho z pohľadu objemu, zloženia aj trvania, ak by sa ukázalo, že to bude potrebné.

 

ECB začiatkom septembra oznámila, že tento rok by ekonomika eurozóny mala vzrásť o 1,4 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze počítala s rastom na úrovni 1,5 %. O niečo slabší rast by mala ekonomika menovej únie vykázať aj v roku 2016. Pôvodne banka počítala v danom roku s rastom na úrovni 1,9 %, najnovšie očakáva, že rast dosiahne 1,7 %. Dôvodom je spomaľovanie tempa rastu reformujúcich sa ekonomík, najmä Číny.

 

Slabšie než pôvodne očakávané tempo rastu by ekonomika mala zaznamenať aj v roku 2017. V júni ešte ECB uvádzala, že ekonomika menovej únie vzrastie v roku 2017 o 2 %, v súčasnosti očakáva, že rast dosiahne 1,9 %.

Inflácia dosiahne tento rok len 0,1 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze predpokladala medziročný rast spotrebiteľských cien o 0,3 %. Vyhliadky rastu spotrebiteľských cien zhoršila banka aj na roky 2016 a 2017. Pôvodná prognóza banky udávala rast cien v roku 2016 na úrovni 1,5 %, najnovšie ECB očakáva, že rast dosiahne len 1,1 %. V roku 2017 by miera inflácie mala dosiahnuť 1,7 %, pričom v júni ECB odhadovala, že v danom roku zrýchli na 1,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies