Draghi: Ak Európa zvládne utečeneckú krízu, vyjde z nej silnejšia

NETKY.SK • 12 November 2015, 17:42 • 2 min
Draghi: Ak Európa zvládne utečeneckú krízu, vyjde z nej silnejšia

BRUSEL - Európska ekonomika bude silnejšia, ak členské štáty investujú do programov na zvládnutie utečeneckej krízy.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v Európskom parlamente (EP). Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Európa čelí vlne migrantov, najväčšej od druhej svetovej vojny, a to prinesie veľkú zmenu v sociálnej štruktúre starého kontinentu. Ale ak to zvládne, ak investuje do tejto zmeny, Európska únia (EÚ) aj eurozóna vyjdú z krízy silnejšie. Povedal Draghi členom hospodárskeho a menového výboru EP.

Európska komisia (EK) minulý týždeň uviedla, že očakáva príchod zhruba 3 miliónov žiadateľov o azyl do roku 2017. Predpovedala tiež, že integrácia utečencov a ich zaradenie do pracovného procesu v dlhodobom časovom horizonte posilní ekonomiku celej únie.

 

Zvládnutie utečeneckej krízy si podľa Draghiho vyžaduje verejné investície. Je však predčasné odhadovať, o koľko sa v dôsledku toho zvýšia rozpočtové schodky jednotlivých štátov. "Nemáme kompletnú analýzu tohto problému. Pracujeme na nej," povedal.

 

Očakáva sa, že EK na budúci týždeň zverejní prvú analýzu nákladov na utečeneckú krízu v krajinách, ktorých sa to týka. A štátom eurozóny, ktoré dokážu, že prílev utečencov mal negatívny vplyv na stav ich verejných financií, možno povolí určitú odchýlku pri plnení fiškálnych cieľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies