DR bude čakať na ponuky lacnejšieho prenájmu,pre mňa je téma uzavretá

NETKY.SK • 14 Apríl 2011, 06:48 • 2 min
DR bude čakať na ponuky lacnejšieho prenájmu,pre mňa je téma uzavretá

DR bude čakať na ponuky lacnejšieho prenájmu,pre mňa je téma uzavretá

slovakia

left justify in out

Súčasná vláda nemá žiadny záujem na tom, aby existovali akékoľvek pochybnosti o straníckom klientelizme. Preto Daňové riaditeľstvo (DR) SR opäť otvorí možnosť prihlásiť sa s lacnejšou ponukou na prenájom budovy pre daňový úrad v Košiciach. V reakcii na kritiku podozrivého prenájmu od firmy okresného riaditeľa SDKÚ-DS to po dnešnom rokovaní vlády vyhlásila premiérka a podpredsedníčka najsilnejšej vládnej strany Iveta Radičová.
      Šéfka exekutívy sa kvôli tomuto prípadu v utorok (12.4.) večer stretla aj s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS) a generálnym riaditeľom DR SR Miroslavom Mikulčíkom. "So súhlasom pána ministra financií som požiadal generálneho riaditeľa DR, aby na vyvrátenie akýchkoľvek pochybností a špekulácii o klientelizme znovu otvoril možnosť komukoľvek prihlásiť sa s lacnejšou ponukou na budovu, ktorá splní všetky parametre. Pokiaľ takáto ponuka bude k dispozícii, zmluva, ktorá je uzavretá, nebude platiť, bude zrušená," avizovala Radičová.
      Zopakovala tiež argumenty, podľa ktorých nové vedenie DR SR po vlaňajších parlamentných voľbách zrušila nevýhodnejšiu zmluvu o prenájme s firmou VSH Development a vybrala najlepšiu z ponúk, ktoré boli k dispozícii. Tá pochádza od spoločnosti Nitra Invest, ktorej spolumajiteľmi sú okresný predseda SDKÚ-DS v Nitre Ondrej Ščurka a neznáma cyperská firma. Podľa Radičovej majiteľmi cyperskej spoločnosti nie sú žiadny Slováci, ako to tvrdí predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.
      Každá verejná súťaž je podľa nej otvorená pre každého, aj členov politických strán. Problém by nastal vtedy, pokiaľ by boli pochybnosti, že bol niekto uprednostnený práve preto, že je členom nejakej strany. "Chcete povedať, že 5000 členov SDKÚ-DS sa nesmie uchádzať o nič v tejto spoločnosti? Ak sú zabezpečené jasné kritéria a kontrola, tak je úplne normálne, že sa zúčastňujú súťaží," zdôraznila s tým, že celá téma je pre ňu v tejto chvíli uzavretá.
      "Ak tu niekto chce vyrábať škandály, nech sa páči. Pre mňa týmto táto téma definitívne končí. Daňový úrad bude mať výzvu, nech sa páči s ponukami, ak budú spĺňať kritéria, bude to cenovo výhodnejšie, nie je problém. Vedomosť daňového úradu, moja vedomosť z dokladov, ktoré som videla je, že tam lacnejšia budova jednoducho nie je, ale nech sa páči," dodala Radičová.
      Celú kauzu otvoril ešte v pondelok (12.4.) predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, keď prezentoval informácie, že DR SR podpísalo tento rok zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest, s.r.o. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS a šéf jej poslaneckého klubu v nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. Podľa Fica ide o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Mikloša z funkcie ministra.
      Minister financií v utorok (13.4.) v tejto súvislosti vyhlásil, že DR SR zmenou prenájmu budovy v Košiciach ušetrilo 700.000 eur ročne oproti nevýhodnej zmluve, ktorá bola podpísaná ešte za vlády Roberta Fica. Pripomenul, že zmluva o budúcej zmluve s firmou VSH Development bola podpísaná vtedajším vedením DR SR krátko pred vlaňajšími parlamentnými voľbami, dohodnuté nájomné bolo vyššie o 30 % a platiť mala až dvadsať rokov. Nový generálny riaditeľ daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík podľa Mikloša vyrokoval po voľbách jej zrušenie bez sankcií a uzavrel zmluvu výhodnejšiu z hľadiska ceny aj dĺžky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies