DPMK chce žiadať o príspevok z eurofondov na nové trolejbusy

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 11:30 • 2 min
DPMK chce žiadať o príspevok z eurofondov na nové trolejbusy

KOŠICE - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) chce požiadať o nenávratný finančný príspevok z eurofondov na nákup piatich až šiestich nových trolejbusov. Informovala o tom hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

slovakia

left justify in out

"Dopravný podnik má v evidencii 22 trolejbusov s priemerným vekom 20 rokov. Vzhľadom na ich vek a skutočnosť, že ide o ekologickú dopravu, akcionár s vedením spoločnosti sa rozhodli využiť eurofondy na nákup nových vozidiel," uviedla Karaffová. Dodala, že termín odovzdania žiadostí je do 12. mája 2014. Predpokladaná cena jedného trolejbusu sa určí na základe prieskumu trhu. Dopravný podnik bude nákup spolufinancovať piatimi percentami z objemu získaných prostriedkov.

 

Karaffová uviedla, že v prípade trolejbusovej dopravy mesto, ani DPMK nezmenili názor. "Už niekoľkokrát deklarovali, že z hľadiska podielu a významu jednotlivých trakcií na celkových výkonoch je prioritná autobusová doprava (68 %), potom električková (24 %) a nakoniec trolejbusová doprava (8 %) a investície do vozového parku sú záležitosťou finančných možností DPMK a akcionára. Zároveň sme deklarovali aj to, že pokiaľ bude možnosť investovať do trolejbusovej dopravy prostredníctvom eurofondov, tak túto možnosť určite využijeme," zdôraznila Karaffová.

DPMK kupoval posledné trolejbusy v roku 1999. Ich najčastejšími poruchami sú poruchy pohonu, vzduchových zariadení a korózia karosérií, ktorá súvisí aj s vekom týchto vozidiel. V roku 2013 DPMK investoval takmer 235-tisíc eur do opráv a údržby trolejbusov a ďalších takmer 104-tisíc eur stáli náhradné diely.

 

Dopravný podnik mesta Košice, akciová spoločnosť, je zapísaný v Obchodnom registri SR od 11. januára 1995. Prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu v Košiciach. Zakladateľom spoločnosti je mesto Košice. Akciová spoločnosť bola založená na základe rozhodnutia zakladateľa v súlade so zakladateľskou listinou z 25. mája 1994. Spoločnosť nesie súčasný názov od októbra 1999, predtým sa volala Dopravné podniky mesta Košice, akciová spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies