DPH sa od budúceho roka dočasne zvýši na 20 %

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:05 • 2 min
DPH sa od budúceho roka dočasne zvýši na 20 %

DPH sa od budúceho roka dočasne zvýši na 20 %

slovakia

left justify in out

img

Základná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa od budúceho roka dočasne zvýši zo súčasných 19 % na 20 %. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že znížená sadzba na knihy či lieky zostane nezmenená na úrovni 10 %.
      Táto zmena bude platiť dovtedy, kým sa deficit verejných financií nezníži pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), k čomu by malo dôjsť v roku 2013. Tento krok, ktorý koalícia nazvala "Ficova daň", má priniesť jednu pätinu z plánovaného zvýšenia príjmov štátu o 800 miliónov eur.
      Predseda SaS Richard Sulík, ktorého strana sa pôvodne stavala proti zvyšovaniu tejto dane, označil dnešnú dohodu za kompromis. "Boli sme jednoznačne proti zvyšovaniu DPH. Na druhej strane chápeme, že keď Ficova vláda nastupovala, bol deficit 3 %, dnes je 8 % a jednoducho tieto chýbajúce peniaze treba vykryť. Za týchto podmienok sa to naozaj dá nazvať Ficova daň," podčiarkol Sulík.
      Koalícia sa neobáva, že by sa 1-% zvýšenie DPH premietlo výraznejšie do cien tovarov a služieb. "Skúseností hovoria, že 1-% zvýšenie DPH sa nepremietne do cien, je to len zvýšený príjem štátneho rozpočtu," zdôraznila Radičová.
      Dočasné zvýšenie DPH je súčasťou definitívnej dohody na ozdravnom balíku pre verejné financie v hodnote 1,7 miliardy eur, ktorý sa okrem zvýšenia príjmov skladá aj zo škrtov vo výdavkoch v sume 900 miliónov eur. Tá sa má získať 10-% znížením bežných a mzdových výdavkov jednotlivých rezortov, ako aj výraznými úsporami vo verejných obstarávaniach. S tými vláda podľa Radičovej začala už tento rok, kedy sa má v rozpočte ušetriť 360 miliónov eur.
      Koaliční partneri sa okrem zvýšenia DPH dohodli dnes aj na zvýšení spotrebných daní na cigarety a alkohol s výnimkou vína. Tri rôzne úrovne paušálnych výdavkov pre živnostníkov sa majú po novom zjednotiť na 40 % a zdravotné poistenie sa má platiť zo všetkých príjmov, vrátane dividend. Nová vláda pripraví tiež zákaz súbehu predčasných dôchodkov a práce či obmedzenie možností poberania starobných a výsluhových dôchodkov a mzdy pracovníkov vo verejnej správe.
      Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) už skôr avizoval, že cieľom jeho ministerstva je dostať deficit verejných financií z tohtoročných 7,8 % v budúcom roku na 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak by však vláda nepristúpila k ozdravným opatreniam, schodok by podľa neho v roku 2011 dosiahol až 7,4 %. V tejto súvislosti kritizoval bývalú vládu, že verejné financie po štyroch rokoch svojho pôsobenia zanechala v rozvrate. Napriek tomu, že oficiálne mal deficit vlani dosiahnuť 6,8 % a tento rok sa znížiť na 5,5 %, reálne sa v obidvoch rokoch blíži 8 % HDP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona