DPB chce zvýšiť podiel vodičiek na linkách MHD

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:16 • 2 min
DPB chce zvýšiť podiel vodičiek na linkách MHD

BRATISLAVA – Dopravný podnik Bratislava (DPB) chce zvýšiť podiel vodičiek na linkách bratislavskej MHD. V podniku totiž pracuje momentálne na pozícii vodič 1463 ľudí s vekovým priemerom 48 rokov, z toho je len 68 vodičiek.

slovakia

left justify in out

"Električku riadi 51 vodičiek, autobusy 16 a trolejbus len jedna vodička," priblížil na dnešnom brífingu generálny riaditeľ DPB Milan Urban s tým, že chcú nové zamestnankyne prilákať na dobré zázemie, motivujúce odmeňovanie a rovnaké podmienky, aké majú v podniku muži.

 

V súčasnosti podľa generálneho riaditeľa už neplatí, že táto práca je fyzicky namáhavá, preto je predurčená pre mužov. "Tým, že sa vynovil náš vozidlový park, tak sa táto práca stala oveľa príjemnejšou," tvrdí Urban.

 

Záujemkyne o prácu vodičky sa môžu rozhodnúť pre akýkoľvek dopravný prostriedok MHD. Pri autobuse a trolejbuse musia však spĺňať vekový limit 24 rokov, pri električke 20 rokov. Na túto prácu musia byť zdravotne spôsobilé, absolvovať psychologické testy a odbornú prípravu. "DPB ako jeden z mála prepravcov na Slovensku je schopný túto prípravu zabezpečiť pre záujemcov svojimi vlastnými kapacitami," podotkol generálny riaditeľ. Ako tvrdí, podnik je schopný zaškoliť aj záujemkyňu, ktorá je držiteľkou len vodičského oprávnenia skupiny B. Ženy, ktoré sa chcú stať vodičkami na linkách MHD by mali mať podľa vedúcej odboru rozvoja ľudských zdrojov DPB Petry Lanákovej pozitívny vzťah k ľuďom. "Taktiež vlastnosti, ako sú spoľahlivosť, trpezlivosť, zdvorilostné a milé vystupovanie," uviedla.

 

Najmladšia vodička DPB je 22-ročná Rebeka a cestujúcich preváža po hlavnom meste v električke. Autobus riadi aj 26-ročná Veronika a trolejbus ako jediná v Bratislave šoféruje 45-ročná Mária. Vodičkou autobusu v DPB je už osem rokov Adriana Svoreňová, ktorá denne najazdí okolo 200 kilometrov. Niektorí cestujúci sa žene za volantom autobusu potešia, iní to podľa jej slov ani nezaregistrujú. "Oproti mužom - vodičom máme lepší cit a empatiu k ľuďom, nepatríme len k tej vareške. Medzi vodičkami a vodičmi však nie je veľký rozdiel," povedala. Pri tejto práci je pre ňu najťažšie skoré vstávanie o druhej v noci či psychické napätie.

 

DPB trápi už niekoľko rokov problém nedostatku vodičov. V priebehu minulého roka sa podaril stav vodičov zvýšiť o približne 50 ľudí. Urban to považuje za úspech. "Minulý rok sme chceli zvýšiť počet vodičov o 70 ľudí. Toto číslo je cieľom aj pre tento rok," poznamenal. Nových zamestnancov chcú prilákať aj mzdou, tá priemerná u vodiča MHD stúpla v roku 2016 o 100 eur a je na úrovni 1202 eur. Okrem základnej tarify sú vodiči mzdovo zvýhodnení za prácu nadčas, počas sviatkov či cez víkend, za nočnú prácu a bonus majú aj za výkon práce bez škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona