DP: Martin aj Lacko 6:2, 6:3, 6:4, SR - Švédsko po piatku 2:0

NETKY.SK • 13 September 2013, 20:55 • 2 min
DP: Martin aj Lacko 6:2, 6:3, 6:4, SR - Švédsko po piatku 2:0

BRATISLAVA - Tenisoví reprezentanti Slovenska vedú po piatkových dvojhrách zápasu so Švédmi (13. - 15. septembra) v 1. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára družstiev mužov 2:0. Na celkový úspech už potrebujú len jeden bod z troch možností.

slovakia

left justify in out

Andrej Martin, ktorý nastúpil za zdravotne indisponovaného Martina Kližana, aj Lukáš Lacko zvíťazili na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC zhodne 6:2, 6:3, 6:4. Prvému to proti dvojke hostí Isakovi Arvidssonovi trvalo 120 minút, druhý si takto poradil s lídrom severanov Markusom Erikssonom za 100 minút. Kližan napokon nemohol hrať pre zápal šľachy v ľavom zápästí a nebude štartovať ani na budúcotýždňovom turnaji ATP v ruskom Petrohrade, kde vlani získal titul.

Po ľahších bodoch príde ťažká štvorhra

Kapitán domáceho tímu Miloslav Mečíř pred štvrtkovým žrebom programu nahlásil na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h, už o 13.40 h dostanú Dominik Hrbatý a Karol Kučera Cenu za oddanosť od ITF) tandem Andrej Martin, Filip Polášek. Šéf realizačného štábu hostí Fredrik Rosengren dal dôveru deblovým špecialistom Johanovi Brunströmovi a Robertovi Lindstedtovi. Zostavy sa ešte môžu zmeniť. V nedeľu od 14.00 h si najprv zahrajú Martin s Erikssonom a po nich Lacko a Arvidsson.

Víťaz bude aj v sezóne 2014 hrať na tejto úrovni Davis Cupu. Zdolaný bude 18. - 20. októbra bojovať v 2. kole play-off o zotrvanie s Dánmi už priamo o záchranu v "II. lige". SR by aj v tomto prípade mala výhodu domáceho prostredia.

"K sobotňajšej štvorhre ešte budeme mať poradu. Sám som zvedavý, ako sa Andrej bude cítiť, pretože okrem zápasu dnes absolvoval aj tvrdý tréning. Dôležité bude aj to, čo na to povie Filip, s kým sa mu hrá lepšie," povedal Miloslav Mečíř a dodal: "So stavom po dnešku som, samozrejme, spokojný. Takto sme si to predstavovali. Boli to ľahšie body, zajtra nás čaká ťažká štvorhra. Teší ma, že pred ňou vedieme 2:0. Problémy Martina Kližana boli trochu prekvapujúce, lebo ešte včera večer nič nehovoril, dával si v príprave aj nejaké servisy navyše. Andrej dnes ráno nečakal na jeho príchod, dal si tvrdý tréning a potom zostal trošku zaskočený. Veril som však jeho dobrej forme, na tréningoch hrali chalani pomerne vyrovnane. Teší ma, že Andrej sa zlepšuje. Zahral o čosi kvalitnejšie ako pred pol rokom na Ukrajine. Výkonnostne rastie a teraz už má za sebou vydarený domáci daviscupový debut. Spočiatku sa zrejme práve z vystúpenia pred slovenskými fanúšikmi prejavila určitá nervozita, ale celkovo jeho hra bola pestrá, preukázal dobrú orientáciu na kurte, bojoval. Lukáš začal hrať dobre až ku koncu druhého setu, dovtedy sa pomerne hľadal. Dnes však bolo vidieť, že má toho odohraného o niečo viac ako jeho súper. Nehral síce optimálne, ale aj tak viedol. Po druhom sete Švéd pochopil, že už nemá čo stratiť. Odviazal sa, padalo mu to tam, dokázal Lukáša brejknúť nazad. Výmeny vtedy boli razantnejšie, hral sa pekný tenis. Som rád, že Lukáš napokon dokázal hodiť za hlavu nezdary z predchádzajúcich mesiacov."

Martin dosiahol svoj premiérový úspech v tejto súťaži

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Andrej Martin zobral Arvidssonovi servis v tretej i piatej hre, sám odolal jednej hrozbe v druhom aj ôsmom geme. Prvý setbal premenil bekhendovým obhodením popri čiare. Navyše, v druhom dejstve okamžite dosiahol brejk (skvostným forhendovým príjmom) a neskôr pridal na returne "poistku" na 4:1. Od stavu 5:1 síce prehral dva gemy za sebou, ale následne ešte raz prerazil súperov servis. Švéd pod ťarchou setbalu prehnal prípravný forhend. V treťom dejstve sa Slovák potrápil pri svojom podaní v otváracom aj treťom geme. V ôsmej hre Martin nezužitkoval dva brejkbaly, v deviatej sám eliminoval dva a v desiatom za stavu 40:15 premenil mečbal obehnutým forhendom. Na "winnery" dominoval 41:18, zároveň urobil o jednu chybu menej 27:28.

"Som veľmi šťastný a ďakujem divákom za podporu. Cítim sa parádne, vždy v tejto aréne rád hrám a som spokojný, že som si to mohol vyskúšať aj v Davis Cupe. V mojich dvoch predchádzajúcich daviscupových vystúpeniach som neuhral ani set, takže teraz po získanom prvom trochu zo mňa opadla počiatočná nervozita. Uvoľnil som sa, zahral som pár lepších lôpt, predvádzal som už kvalitnejší tenis. Za výkon by som si dal hodnotenia ´B´. Od začiatku som si v porovnaní so súperom ľahšie držal servis, on porobil chyby, dostalo ma to na koňa a takto sa potom vyvíjal už aj zvyšok zápasu. Napokon som zvíťazil pomerne hladko. O tom, že nastúpim, som sa dozvedel dnes dopoludnia po dvojhodinovom tréningu. V treťom sete som sa vzhľadom na to cítil akoby už v piatom, nebolo to jednoduché," povedal Andrej Martin pre RTVS.

"Andrejovi pomohlo, že mal za sebou premiéru v tejto súťaži na Ukrajine. Necítil teraz až takú ťarchu dôležitosti zápasu a zvládol to. Hovoril som mu, aby to dnes nevnímal ako Davis Cup, ale nejaký challengerový turnaj, na ktorom by mal proti sebe hráča okolo 500. priečky v rebríčku, čo by bol dobrý žreb. Som rád, že ako favorit nezaváhal," uviedol tréner davsicupového tímu SR Ján Krošlák.

"Pochopiteľne, že som sklamaný. Platí to predsa po každej prehre. V úvode som robil priveľa chýb, potom sa môj výkon trochu zlepšil, ale na súpera to aj tak nestačilo. Nepodarilo sa mi presadiť sa ofenzívnou taktikou. Navyše, príliš sa mi nedarilo na returne a Andrej zahral dobre v dôležitých stavoch. Bol priebojný v útoku, zatiaľ čo v obrane šikovne menil tempo slajzovanými údermi, spomaľoval nimi výmeny a ja som si s tým nedokázal dostatočne poradiť. V rámci taktickej prípravy s kapitánom ´Fiddem´ Rosengrenom sme museli začať v podstate nanovo, keďže nenastúpil Martin Kližan, ale nebol to nejaký totálny šok - o jeho problémoch s rukou sa tu predsa hovorilo," cituje Arvidssona internetová stránka národného zväzu.

Lacko hral bez zbytočného vymýšľania

"Bolo to viac-menej povinné víťazstvo, som však rád, že sa mi ho aj podarilo dosiahnuť. Predsa len - v ostatnom období mi chýbali zápasové úspechy a bolo to vidieť aj dnes: v niektorých fázach som si až tak neveril, hral som opatrnejšie. Pohoda prichádza s víťazstvami, tenista si potom trúfa aj na údery, ktoré obvykle nehráva. Celkovom som sa usiloval počínať si percentuálne, bez zbytočného vymýšľania. Som rád, že to stačilo. Eriksson strieda dobré výsledky so zlými aj proti rovnakým súperom a tušil som, že vyrukuje buď s veľmi kvalitným výkonom, alebo naopak. Veril som, že po piatku budeme viesť 2:0. Teší ma, že sme splnili takéto očakávania," povedal pre RTVS Lukáš Lacko, ktorý vynikol na víťazné údery 26:13 a zároveň urobil citeľne menej nevynútených chýb - 18:26.

Dvadsaťpäťročný piešťanský rodák Lacko, 86. v renkingu (najvyššie dosiaľ bol na 44. stupienku), sa nachádza v počítačovom poradí o takmer 400 postov nad 23-ročným Erikssonom (484.), na kurte sa to prejavilo. Zverenec Ladislava Simona teraz má v Davis Cupe bilanciu 12:14, z toho v singli vyrovnane 12:12.

Lacko unikol brejkom na 2:1, Eriksson poslal obehnutý forhend do siete. Navyše Slovák sa na príjme presadil aj v siedmom geme, vystrelil ukážkový bekhend popri čiare - 5:2. Aj v druhom dejstve Lacko zabral na returne v tretej hre, Eriksson zlyhal z bekhendovej strany. Švéd potom viedol na príjme sľubne 30:0, ale po súperovom bode priamo z podania mal manko už 1:3. V ôsmej hre si utvoril dva brejkbaly za sebou: Lacko najprv trafil forhendový kros presne na bočnú čiaru a potom predviedol nechytateľný servis. Po forhendovej masáži ponúkol bekhendový dropšot, posunul sa ním na 5:3 a vzápätí zvládol ešte jeden brejk. Eriksson klesol dvojchybou na 15:40 a nestihol sa postaviť k bekhendovej kontre. Keď Lacko odskočil v tretej časti na 3:1 zdalo sa byť hotovo, ale severan začal riskovať a vydaril sa mu okamžitý rebrejk. Ako podávajúci v desiatej hre však pri skóre 30:30 nezvládol radový forhend vo výmene a následne inkasoval bekhendové obhodenie do značne naivného útoku.

Slováci sa zachraňujú piaty raz v rade

Finalisti Davis Cupu 2005 Slováci sú v I. skupine euroafrickej zóny od sezóny 2007. Počnúc rokom 2009 postupne zvládli záchranárske práce proti Macedónčanom, Bielorusom, Ukrajincom a Portugalčanom. O programe družstva SR na zvyšok tejto sezóny po februárovom nezdare 2:3 s Ukrajincami v Kremenčuku rozhodli výsledky zápasov z aprílového asociačného termínu. Ukrajina zvíťazila nad Švédskom v Dnepropetrovsku 3:2, hoci po sobotňajšej štvorhre mala manko 1:2 (rovnaký obrat predtým zvládla proti SR). Súbežne Holanďania triumfom 5:0 nad Rumunmi v Brašove poslali priamo do rozhodujúceho 2. kola play-off o zotrvanie v susednej vetve "pavúka" Dánov.

Švédsko je so siedmimi trofejami piate v historickom poradí podľa počtu celkových triumfov v Davis Cupe, radovalo sa v sezónach 1975, 1984, 1985, 1987, 1994, 1997 a 1998. So Slovenskom sa v "šalátovej mise" zatiaľ stretlo dva razy a bilancia je 1:1. Severania zvíťazili v apríli 1998 na antuke v Bratislave v osemfinále svetovej skupiny 3:2, hoci prehrávali 0:2. Slováci po roku v rovnakej fáze dosiahli revanš na tvrdom povrchu v Trollhättane (takisto 3:2), keď Dominik Hrbatý a Karol Kučera aj v tomto prípade viedli pred víkendom 2:0 a druhý menovaný rozhodol v otváracej nedeľňajšej dvojhre prostredníctvom prekonania Thomasa Enqvista. Tím SR teraz má výhodu domáceho prostredia na základe pravidla o reciprocite.

Na Kližana sa to trošku sype, netreba sa vzdávať

"Ruka ma pobolievala od stredy, ale ustupovalo to. Včera večer som však po tréningu ani nemohol kľúčom otvoriť dvere, opuchlo mi to. Nádejal som sa, že to do rána znova ustúpi, nestalo sa však - nedalo sa to vydržať. Nenormálne to cítim, keď pohnem palcom. Večer ešte pôjdem na vyšetrenie magnetickou rezonanciou, či tam nie sú nejaké trhlinky. Podľa výsledku mi nasadia liečbu. Trošku sa to na mňa v tomto období sype, ale aj taký býva šport, patrí to k tomu. Netreba sa vzdávať. Musím sa postaviť na nohy a začať odznova," skonštatoval Martin Kližan a k výkonu svojho náhradníka pochvalne vyhlásil: "Andrej zahral výborne. Predvádzal konštantný tenis a Švéda prevýšil všetkým, čím sa len dalo. Potvrdil sa rozdiel v renkingovom postavení."

Zverenec Borisa Borgulu v programe Národného tenisového centra Andrej Martin sa raduje zo svojho premiérového úspechu v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Momentálne 120. hráč svetového rebríčka debutoval vo februári na Ukrajine a prehral s Alexandrom Dolgopolovom aj Iľjom Marčenkom. Dvadsaťjedenročný Arvidsson sa nachádza na 565. pozícii v hodnotení , ešte nebol nad 554. miestom. Išlo o prvý vzájomný súboj.

1. kolo play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov

SLOVENSKO - ŠVÉDSKO / priebežne (2:0 po piatkových dvojhrách)
(13. - 15. septembra na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave)

Piatok - dvojhry:
Andrej Martin - Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4 za 120 minút (42, 37, 41)
Lukáš Lacko - Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4 za 100 minút (24, 35, 41)

Zostávajúci program:

Sobota (14.00 h SEČ):
Štvorhra:
Andrej Martin, Filip Polášek - Johan Brunström, Robert Lindstedt

Nedeľa (14.00 h SEČ):
Dvojhry:
Andrej Martin - Markus Eriksson
Lukáš Lacko - Isak Arvidsson



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies