DP: Kližan sa postaral o vedenie Slovenska v play-off v Poľsku

NETKY.SK • 18 September 2015, 18:06 • 2 min
DP: Kližan sa postaral o vedenie Slovenska v play-off v Poľsku

GDYNIA - Prvý hráč singlovej zostavy hostí Martin Kližan zvíťazil na tvrdom povrchu Rebound Ace v hale v Gdyni v prvej z dvoch piatkových dvojhier v rámci stretnutia Poľsko - Slovensko (18. - 20. septembra) v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov nad dvojkou domácich Michalom Przysiezným za 127 minút s prehľadom 6:4, 6:4, 6:4.

slovakia

left justify in out

Predviedol koncentrovaný, disciplinovaný a vyvážený výkon. "Z mojej strany to bol super zápas. Bolo ťažké returnovať súperov servis, ale v každom sete sa mi výborne vydaril gem - dva na príjme. Mrzí ma, že som v závere stratil podanie, mal som však vtedy už komfortný náskok a zvládol som to," povedal Kližan pre RTVS. V Gdynia Arene je približne 2000 divákov, hrá sa v relatívne komornej atmosfére.


Na záverečnú druhú dvojhru vstupného dňa programu nastúpia singlový líder hostiteľov Jerzy Janowicz a druhý hráč výberu SR Norbert Gombos. Kádre dotvárajú nahlásení aktéri sobotňajšej štvorhry (13.00 h SELČ): Lukasz Kubot a Marcin Matkowski, resp. Andrej Martin a Igor Zelenay. Kapitánmi sú Radoslaw Szymanik a Miloslav Mečíř.
Tridsaťjedenročný Przysiezny figuruje na 143. mieste vo svetovom rebríčku ATP, najvyššie bol na 57. stupienku. V Davisovom pohári má teraz bilanciu 11:13 (bez výnimky v singli). Dvadsaťšesťročný Kližan (36., už bol aj 24. v hodnotení) aktuálne má štatistiku 17:7 (vo dvojhre 14:7), uspel vo všetkých šiestich svojich tohtoročných daviscupových vystúpeniach, a to bez odovzdania čo i len setu (v tejto chvíli stojí 17:0). Przysiezny a Kližan nemali vzájomnú zápasovú minulosť.


Postupujúci si v budúcej sezóne zahrá v elitnej šestnástke týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. Vlani neuspelo v play-off v USA (5:0 pre domácich). Poľsko ešte nikdy nebolo vo svetovej skupine. V Davis Cupe debutovalo už v roku 1925 a jeho najväčším doterajším úspechom je štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahlo Austrálii 1:4). V renkingu krajín figuruje na 20. priečke, Slovensku patrí 17. miesto. Žreb DP 2016 sa uskutoční v stredu 23. septembra v čilskom Santiagu v rámci výročného valného zhromaždenia ITF.


Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1. V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz hrajú u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.

Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - play-off o svetovú skupinu ročníka 2016 - priebežne:

POĽSKO - SLOVENSKO 0:1 po piatkovej I. dvojhre
(18. - 20. septembra, Gdynia, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)

Dvojhra:
Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6 za 127 minút (40, 41, 46)

Efektívnejší, prudší, istejší a lepšie podávajúci aj returnujúci Kližan dosiahol v prvom sete brejk na 2:1. Napokon nedoplatil na to, že nezužitkoval dve šance na "poistku" v piatej hre a ešte jednu možnosť - v tomto prípade zároveň setbalovú - v deviatom geme. V desiatej hre sa dopodával cez nepríjemných 15:30. Pri svojom servise pustil Przysieznému dovedna len päť fiftínov v rovnakom počte hier.


Navyše, hneď v otváracom geme druhého dejstva sa Kližan znova presadil na príjme. Potom si bez výraznejších problémov udržiaval servis až do ôsmej hry. Przysiezny vtedy pridal agresivitu a zaslúžene odskočil na 40:0 na returne. Nevyšlo mu však bekhendové obhodenie spod ťažkého tlaku a potom urobil dve vynútené chyby - zhoda. Slovák sa forhendovým stopbalom a vydareným podaním posunul na 5:3, nedoprial Poliakovi črtajúci sa záchytný bod. V desiatom geme si Kližan dodal forhendovým "winnerom" dva setbaly. Pri prvom súper predviedol účinný bekhendový kros, ale následne inkasoval bod priamo z podania.


Eso potvrdené Jastrabím okom musel Przysiezny akceptovať v druhej hre tretej časti, v ktorej Kližan spočiatku viedol 40:15, ale dvojchybou si privodil komplikácie a tie sa vystupňovali jeho bekhendovým volejom do siete už pri zhode. Slovák však predsa len vyrovnal na 1:1. Poliak za stavu 0:30 v piatom geme nestihol správne odpovedať na return pod nohy a potom pokazil hrateľný forhend - 2:3, čo už bol náznak rozhodnutia v prospech favorita. Przysiezny však zabojoval, výstavným returnom si utvoril brejkbal. Nemal na kombináciu rezolútneho podania a zakončenia spredu. Kližan vzápätí pridal dve esá - 4:2.


Poliakov netrpezlivý bekhend v sieti znamenal Slovákov brejkbal v siedmej hre a súper sa ešte raz pomýlil z ľavej strany. Zdalo sa, že je hotovo, ale Kližan pri podávaní na triumf za stavu 5:2 klesol dvojchybou na 15:40 a pri druhej hrozbe nedokázal dostatočne zareagovať na protiútok Przysiezného: bekhendové obhodenie zastavila sieť. Slovák unikol na príjme v deviatej hre na 30:0, Poliak sa vymanil, znížil na 4:5. Kližan však aktívnou hrou zvládol reparát na servise. Esom dal na 40:0, dvojchybou doprial Przysieznému nádej, zobral mu ju forhendovým volejom.

Zostávajúci program:
Piatok - dvojhra:
Jerzy Janowicz - Norbert Gombos
Sobota - štvorhra (13.00 h):
Lukasz Kubot, Marcin Matkowski - Andrej Martin, Igor Zelenay
Nedeľa - dvojhry (postupne od 12.00 h):
Jerzy Janowicz - Martin Kližan
Michal Przysiezny - Norbert Gombos



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies