Dozvieme sa viac o prijímaní epidemických opatrení? Hygienici budú musieť vysvetľovať znenie vyhlášok

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 21:24 • 2 min
Dozvieme sa viac o prijímaní epidemických opatrení? Hygienici budú musieť vysvetľovať znenie vyhlášok

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva budú po novom povinné odôvodňovať vyhlášky.

slovakia

left justify in out

Odôvodnenie bude povinnou prílohou vyhlášky, pričom bude publikované vo Vestníku vlády. Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválil parlament.

 

Dočkáme sa vysvetlení?

Skupina koaličných poslancov v materiáli upozornila, že opatrenia ukladané vyhláškami zasahujú do základných práv a slobôd a ukladajú povinnosti a obmedzenia zásadného charakteru.

 

Poslanci uviedli, že je veľmi dôležité, aby občania prijímaným reštrikciám rozumeli a boli dostatočne odôvodnené. Novela zákona počíta s tým, že orgány, ktoré tieto opatrenia nariaďujú, majú aj právomoc z nich povoľovať či zrušiť prípadné výnimky.

 

Náhrada škôd a ušlého zisku
Novela upravuje aj ustanovenie týkajúce sa vylúčenia náhrady škody a ušlého zisku. Cieľom úpravy zákona totiž nebolo vylúčiť možnosť domáhať sa náhrady škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom. 

 

Predkladatelia návrhu sú presvedčení, že platné znenie zákona je potrebné vykladať tak, že sa týka iba škody spôsobenej opatreniami, ktoré sú v súlade so zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies