Dozorovanie takmer všetkých závažných káuz zo strany Daniela Lipšica je prakticky nemožné

NETKY.SK • 2 Apríl 2021, 12:55 • 2 min
Dozorovanie takmer všetkých závažných káuz zo strany Daniela  Lipšica je prakticky nemožné

BRATISLAVA - Dozorovanie takmer všetkých závažných káuz zo strany nového špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica je pre jeho výrazný konflikt záujmov prakticky nemožné.

slovakia

left justify in out

 

Skonštatovala tak Iniciatíva advokátov za právny štát, ktorá tým reagovala na presunutie všetkých úkonov nadriadeného prokurátora v prípade zadržania riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P.  zo špeciálneho prokurátora na jeho zástupcu Petra Kysela.

 

Dôvodom na presunutie úkonov bola skutočnosť, že v danej trestnej veci bolo vznesené obvinenie okrem iného aj na základe výpovede bývalého klienta Daniela Lipšica ešte ako advokáta. Vladimír P. bol v minulosti spolupracovníkom Daniela Lipšica na Ministerstve vnútra. V tlačovej správe o tom informoval jeden z iniciátorov IAPŠ, advokát Matej Marhavý.

 

img


„V danom prípade sa naplnili obavy z možného konfliktu záujmov špeciálneho prokurátora, ktorý pred nástupom do funkcie zastupoval mnohých obvinených a poškodených v citlivých a mediálne známych trestných kauzách,“ uviedol Marhavý.

 

„Z verejne dostupných informácií je všeobecne známe, že Daniel Lipšic je vypočúvaný ako svedok v akcii Očistec, v kauze Plevel zastupoval kajúcnikov Františka Tótha a Pavla Polku, v akcii Judáš kajúcnika Borisa Beňa, v prípade obvineného Kajetána K. kajúcnika Mariána Gogu a mnohých ďalších,“ dodal Marhavý.

 

Daniel Lipšic zastupoval aj poškodených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Zastupovanie vo všetkých spomínaných kauzách po nástupe do funkcie špeciálneho prokurátora prevzali bývalí kolegovia Daniela Lipšica z advokátskej kancelárie Dentons.

 

img


„Je otázne, či vôbec v nejakých exponovaných kauzách bude môcť Daniel Lipšic vykonávať kompetencie dozorujúceho prokurátora, a to vzhľadom na jeho predchádzajúcu výraznú angažovanosť ako advokáta alebo svedka. Nateraz sa to javí tak, že funkcia špeciálneho prokurátora je v podstate paralyzovaná jeho konfliktom záujmov,“ pokračoval Marhavý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies