Dozorcov v košickej väznici za ponižovanie väzňov disciplinárne potrestali

NETKY.SK • 5 November 2013, 16:30 • 2 min
Dozorcov v košickej väznici za ponižovanie väzňov disciplinárne potrestali

KOŠICE - Prípad ponižovania väzňov počas cvičenia v košickej väznici skončil disciplinárnymi postihmi pre siedmich dozorcov a odvolaním príslušného vedúceho pracovníka. Informovalo o tom dnes ministerstvo spravodlivosti. Trestné stíhanie vo veci zneužitia právomocí verejného činiteľa vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach uznesením odmietol.

slovakia

left justify in out

Neprimerané správanie dozorcov voči väzňom z októbra 2012 zaznamenalo video, ktoré odvysielala Televízia Markíza. Zábery do televízie poslal anonym. Dozorcovia si počas minuloročného cvičenia urobili z väzňov nedobrovoľných figurantov, pričom ich ponižovali. Do odsúdených strkali, nadávali im alebo ich nútili behať po chodbách. Do jedného väzňa kopli, aby si sadol na stoličku.

"Osobitná komisia zriadená ministrom spravodlivosti SR a generálnym riaditeľom zboru väzenskej a justičnej stráže zistila, že v ústave Košice dňa 12. októbra 2012 došlo k administratívnemu a organizačnému nezvládnutiu služobných činností, ako aj pochybeniu, či už vo vzťahu k interným alebo všeobecne záväzným a právnym predpisom. Na základe tejto skutočnosti za porušenie základných povinností príslušníka zboru a porušenia základných povinností nadriadených bolo v rámci disciplinárneho konania siedmim príslušníkom zboru uložené disciplinárne opatrenie. Zároveň bol odvolaný z funkcie vedúci pracovník priamo zodpovedný za organizáciu a riadenie týchto služobných činností," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. 

V rámci systémových opatrení sú podľa ministerstva pripravované zmeny v štruktúre a systéme riadenia a činnosti zásahových jednotiek špeciálnych zásahových skupín zboru, ktoré prinesú zvýšenú kvalitu ich vycvičenosti, účelnosti a efektívnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies