Doživotný trest pre bývalého ošetrovateľa, vraha je právoplatný

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 18:53 • 2 min
Doživotný trest pre bývalého ošetrovateľa, vraha je právoplatný

OLDENBURG - Doživotný trest väzenia pre niekdajšieho ošetrovateľa, ktorý vraždil pacientov na klinike v meste Delmenhorst predávkovaním liekmi na srdce, nadobudol právoplatnosť. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu Krajinského súdu v Oldenburgu, teda inštitúcie, ktorá rozsudok 26. februára vyniesla.

slovakia

left justify in out

Súd uznal 38-ročného Nielsa H. vinným z dvoch vrážd, dvoch pokusov o vraždy a ťažkého ublíženia na zdraví. Vzhľadom na vážnosť činu je vylúčené jeho podmienečné prepustenie z väzenia po odpykaní si 15 rokov za mrežami. 
     

Prokuratúra obvinila muža z troch vrážd a dvoch pokusov o hrdelný zločin, ktorých sa mal dopustiť na spomínanej klinike. Muž počas vyšetrovania kauzy dlho mlčal, aby sa potom prekvapujúco k trestnej činnosti priznal.
     

Bývalý ošetrovateľ však aj v súdnej sieni tvrdil, že v rokoch 2003-2005 úmyselne predávkoval asi 90 pacientov liekom, ktorý im spôsobil kolaps kardiovaskulárneho systému alebo iné vážne komplikácie. Svoje aktivity zdôvodnil tým, že sa cítil nedostatočne vyťažený a že chcel presvedčiť o svojich oživovacích schopnostiach. Podľa jeho slov okolo 30 z poškodených pacientov zomrelo, informovali nemecké elektronické médiá.
     

Špeciálna vyšetrovacia skupina kriminálnej polície skúma okolnosti, ktoré viedli k úmrtiam na spomínanej klinike a iných pracoviskách odsúdeného, a to vo viac ako 200 prípadoch. Predpokladá sa, že policajné vyšetrovanie v prípade potrvá rádovo mesiace, takže nemožno vylúčiť, že bývalý ošetrovateľ sa ocitne pred súdom opakovane. V procese, ktorý vyvrcholil na sklonku februára, sa zodpovedal iba z piatich činov.
     

Bývalý ošetrovateľ si už odpykáva sedemapolročný trest väzenia, ktorý dostal v roku 2008 za pokus o vraždu v nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies