Doživotie dostali ďalší aktéri špinavej vojny v Argentíne

NETKY.SK • 25 Október 2014, 08:59 • 2 min
Doživotie dostali ďalší aktéri špinavej vojny v Argentíne

BUENOS AIRES - Argentínsky súd dnes odsúdil na doživotie 15 bývalých predstaviteľov armády, polície a civilných úradov, ktorých usvedčil z únosov, mučenia a zabitia desiatok disidentov. K zločinom došlo počas vojenskej diktatúry v rokoch 1976-83.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila agentúra AP, štyria ďalší obžalovaní dostali trest väzenia na 12 alebo 13 rokov. Dvoch ďalších súd oslobodil. Medzi obeťami, o ktorých kauze sa na súde hovorilo, bola aj Laura Carlottová, dcéra zakladateľky skupiny aktivistiek Staré matky z Májového námestia. Jej novorodeného syna jej zobrali krátko pred tým, ako ju v roku 1978 popravili na odľahlom mieste provincie Buenos Aires. Syna dali úrady na adopciu. V auguste tohto roku, na základe testov DNA, sa Laurin syn prvýkrát v živote stretol so svojou starou mamou Estelou de Carlottová.

      

De Carlottová a jej organizácia Staré matky z Májového námestia už od 80. rokov pátrajú po deťoch unesených a často zavraždených odporcov vojenskej diktatúry, s čím sa začalo v roku 1976, keď sa moci v Argentíne chopil Jorge Videla. Odhaduje sa, že v rokoch 1976-83 - počas špinavej vojny - prišlo o život asi 30.000 disidentov - väčšinou to boli mladé páry. 
      

Civilná vláda vládne v Argentíne od roku 1983, keď sa začalo aj vyšetrovanie prípadov porušovania ľudských práv. 
      

V roku 2010 Videlu odsúdili na doživotie za vraždy, ku ktorým došlo počas jeho funkčného obdobia. V roku 2012 ho odsúdili na 50 rokov za to, že nebral na vedomie systematické krádeže dojčiat, ktorých rodičmi boli politickí väzni. Vlani v máji Videla zomrel vo väznici Marcos Paz neďaleko Buenos Aires, kde si odpykával doživotný trest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies