Dow a DuPont sa spájajú, vzniká gigant s hodnotou 130 mld.USD

NETKY.SK • 11 December 2015, 15:59 • 2 min
Dow a DuPont sa spájajú, vzniká gigant s hodnotou 130 mld.USD

BRATISLAVA - Americké chemické spoločnosti DuPont a Dow Chemical sa dohodli na fúzii. Vznikne tak nová spoločnosť DowDuPont, ktorá bude mať hodnotu približne 130 mld. USD. Dohoda o spojení ešte musí prejsť dôkladnou kontrolou protimonopolného úradu.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti informovali aj o pláne postupne rozdeliť novovzniknutý gigant do troch samostatných podnikov. Akcionári Dow aj DuPont budú mať v novej spoločnosti približne 50 % akcií, mimo tých prioritných. Očakáva sa, že fúzia sa ukončí v druhej polovici roka 2016. "Táto transakcia je skutočným prielomom v našom priemysle a odráža vyvrcholenie vízie, ktorú sme mali už viac ako dekádu, teda spojiť týchto dvoch lídrov v inováciách a vede," uviedol generálny riaditeľ Dow Chemical Andrew Liveris.

 

Spoločnosti Dow a DuPont zápasili pre pokles cien plodín a silný dolár s klesajúcim dopytom po poľnohospodárskych chemikáliách. Podnik plastov však pre nízke ceny zemného plynu rozkvital. Fúzia pomôže spoločnostiam ušetriť približne 3 mld. USD v nákladoch počas prvých dvoch rokov, s možnosťou ušetriť ďalšiu miliardu, uviedli spoločnosti. Plán rozdeliť novú spoločnosť počíta s vytvorením troch podnikov zameraných na poľnohospodárske chemikálie, špecializované chemikálie a plasty. Spoločnosti uviedli, že rozdelenie "nastane tak rýchlo, ako to bude uskutočniteľné", pravdepodobne do 18 až 24 mesiacov po spojení chemických spoločností.


Najväčším podnikom na základe príjmov bude podnik zameraný na plasty, ktorého kombinované upravené príjmy oboch spoločností v roku 2014 boli vo výške približne 51 mld. USD. Podnik špecializovaných chemikálií bude zameraný na elektroniku a jeho kombinované upravené príjmy v roku 2014 predstavovali približne 13 mld. USD. Tretí podnik zameraný na predaj semien a poľnohospodárskych chemikálií mal v minulom roku kombinované príjmy vo výške 19 mld. USD.

(1 EUR = 1,0950 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies