Dovoz Sputnika na Slovensko označil Mesežnikov za jeden veľký omyl. Tvrdí, že Rusko nie je spoľahlivý partner

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 10:17 • 2 min
Dovoz Sputnika na Slovensko označil Mesežnikov za jeden veľký omyl. Tvrdí, že Rusko nie je spoľahlivý partner

BRATISLAVA - Otázka, ktorú by v súčasnosti malo Slovensko riešiť v súvislosti s udalosťami v Českej republike nie je, či vyhostiť ruských diplomatov - agentov, ale koľko ich vyhostiť.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to povedal politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky ((IVO) Grigorij Mesežnikov. Predstavitelia Slovenska podľa neho doteraz vyjadrovali verbálnu solidaritu s Českom, avšak pokiaľ by európske štáty rozhodli o vyhosťovaní diplomatov, Slovensko by sa podľa neho malo určite pripojiť.

 

Rusi porušili zmluvu 
„Tá kauza nie je o nič menej významná, ako kauza Skripaľ. Boli do nej zapojené tie isté osoby,” skonštatoval Mesežnikov na margo výbuchu z roku 2014.

 

Zdôraznil, že v tomto prípade išlo aj o väčší počet obetí. Odborník tiež pripomenul, že ČR mala s Ruskom podpísanú zmluvu o priateľstve a spolupráci, napriek tomu bol na jej území spáchaný teroristický útok. To podľa neho dokazuje, že Rusko nie je spoľahlivým partnerom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Útok na Českú republiku je útokom na Slovensko, tvrdí poslanec zo strany Sloboda a solidarita

 

Dovoz ruskej vakcíny bol omyl
Dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko označil expert za omyl, vzhľadom na medializovaný prípad z ČR. „Teraz je na iniciátoroch, aby to vyriešili,” dodal.

Český premiér Andrej Babiš spolu s ministrom vnútra a dočasne povereným ministrom zahraničia ČR Janom Hamáčkom na mimoriadnej tlačovej konferencii v sobotu (17. apríla) oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov.

 

Identifikovali ich totiž ako pracovníkov ruských tajných služieb. Podľa Babiša a Hamáčka existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, pri ktorom zomreli dvaja ľudia.

 

Rusko v reakcii oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve. Opustiť krajinu musia do dnešnej polnoci, preto pre nich česká vláda pošle vládny špeciál. 

 

Prečítajte si tiež: Cesta Hamáčka a Danka do Ruska mala byť zastierací manéver

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies