Dovoz sóje z USA do EÚ sa v 2. polroku 2018 zvýšil o 112 %

NETKY.SK • 7 Január 2019, 16:08 • 2 min
Dovoz sóje z USA do EÚ sa v 2. polroku 2018 zvýšil o 112 %

BRUSEL - Európska únia (EÚ) v pondelok privítala prudký nárast dovozu sójových bôbov z USA a uviedla, že môže dovážať viac. To by jej mohlo pomôcť získať ústupky od administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na obchodných rozhovoroch tento týždeň.

slovakia

left justify in out

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová sa stretne s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom v utorok (8.1.) vo Washingtone na rokovaniach o vzájomnom otvorení trhov. Informovala o tom Európska komisia (EK).

 

Trump v júli súhlasil, že nezavedie clá na dovoz automobilov z EÚ, kým budú obe strany skúmať spôsoby, ako zvýšiť obchodnú výmenu, vrátane prípadnej dohody o odstránení ciel na priemyselné produkty z iného ako automobilového sektora.

 

Prezident USA, ktorý opísal júlovú dohodu s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom ako výhru pre amerických pestovateľov sójových bôbov, minulý mesiac povedal, že ak sa rokovania nebudú dobre vyvíjať, môže stále ešte zaviesť clá na európske autá.

 

 

Komisia, ktorá rokuje s USA v mene všetkých 28 členov EÚ, v pondelok uviedla, že júlová dohodu viedla k nárastu dovozu sójových bôbov z USA o 112 % v druhej polovici 2018. Podiel americkej sóje na trhu EÚ je teraz okolo 75 %.

 

Motorom rastu tohto importu však bol skôr pokles cien amerických sójových bôbov (ako dohoda Trumpa s Junckerom) po tom, ako Čína zvýšila clá na sóju z USA v rámci obchodnej vojny s Washingtonom, domnievajú sa analytici.

 

Komisia odhaduje, že dovoz sójových bôbov z USA sa pravdepodobne ešte zvýši, keďže začala proces umožňujúci použitie americkej sóje na výrobu biopalív v Európe.

 

Malmströmová sa tiež zúčastní stretnutia predstaviteľov USA, EÚ a Japonska v stredu 9. januára. Tieto tri krajiny budú diskutovať o dotáciách poskytnutých štátnym podnikom a nútených transferoch technológií. Čína je jasným terčom týchto rozhovorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona